A.W. Kirkebye, Andreas Wilhelm Kirkebye, 13.2.1877-10.7.1957, grosserer. Født i Århus (Frue sg.), død i Gentofte, begravet Tårbæk kgd. Efter en alsidig uddannelse først herhjemme, dernæst i Tyskland og til sidst i et frugt en gros firma i Hull i England startede K. den 1.7.1902 egen frugt en gros forretning i Hull der da var afskibningshavn for den overvejende del af sydfrugterne til Vesteuropa. I løbet af få år fik firmaet oparbejdet en betydelig salgsorganisation med et halvt hundrede agenter på fastlandet: i Holland, Belgien, Tyskland, Skandinavien og i Rusland. Den 1.7.1906 løste K. grossererborgerskab i København, og forretningen var fra starten anlagt på frugthandel i stor stil. En vis forklaring på dette initiativ var, at frugthandelen var ved at glide bort fra Hull, idet de enkelte lande gik over til at importere direkte. K. så derfor sin interesse i at lægge virksomheden om, og han begyndte at specialisere sig i bananer. Forretningen blev snart landets førende i bananer, appelsiner, citroner, vindruer og æbler. Det er sagt at K. lærte danskerne at spise bananer. Hertil bidrog hans sikre blik for den behændige reklames betydning. Gennem lysreklamer og annoncer blev hans "Fyffes-bananer" kendt og værdsat over hele landet. Hertil bidrog i øvrigt også en storstilet propaganda for bananernes sundheds- og ernæringsmæssige værdi. For at kunne levere det bedste produkt anlagdes bananmodningsanstalter rundt om i landet, ligesom den danske afdeling i stigende grad blev anlagt på at stå i direkte forbindelse med detail-handlerledet for at gøre vejen mellem importør og forbruger så kort som mulig, hvilket igen betød en bedre vare. Under 1930ernes importbegrænsninger tog K. arbejdet op med dansk frugt i et omfang, man ikke tidligere havde set. Han oprettede anlæg der ikke stod tilbage for de største pakkerier og modningsanlæg i Europa, og han tog transportbånd og automatiske sorteringsanlæg i anvendelse. 1939 blev firmaet omdannet til aktieselskab, men drev ikke alene virksomhed under navnet A. W. Kirkebye A/S, men tillige under navnene Banan-Centralen, Dansk Frugt-Central, Dansk Kartoffel-Central og Dansk Løg-Central. Efter importreguleringen fulgte den anden verdenskrig, men bananen blev ikke glemt. Da krigen og restriktionerne var forbi, kunne K. igen forsyne landet med bananer, den vare han alene havde æren af at have indarbejdet i Danmark.

Familie

Forældre: købmand Wilhelm K. (1833–1908) og Christine Wilhelmine Petersen (1833–1919). Gift 4.12.1909 i Kbh. med Helga Andriette Petersen, født 29.5.1877 i Præstø, død 16.2.1953 i Gentofte, d. af købmand Ditlev P. og Caroline Petersen (1852–1921).

Bibliografi

Aage Heinberg: Danske erhvervsmænd II, 1933 225–28. Børsen 12.2.1947. Politiken 11.7.1957.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig