A. Hostrup-Pedersen, Anders Hostrup-Pedersen, 2.9.1902-22.9.1980, ingeniør, erhvervsleder. Født i Kbh, død i Skovshoved, begravet Hellerup kgd. H. tog matematisk studentereksamen fra Plock-ross' skole i København og blev efter maskiningeniøruddannelse på Danmarks tekniske højskole i 1926 tilknyttet Burmeister & Wain som ingeniør. To år senere opgav han imidlertid sit ingeniørmæssige virke. Han blev hentet til Georg Jensens Sølvsmedie af sin far der havde økonomiske interesser i virksomheden, og i dette firma blev han i hele sin erhvervsmæssige karrriere. 1931 kom han med i sølvsmediens ledelse som han som administrerende direktør helt overtog efter faderens død 1937. På denne post som han besad til 1970 – samt som bestyrelsesmedlem i såvel sølvsmedien som andre Georg Jensen-selskaber – kom han til at sætte sit stærke præg på virksomhedens udvikling i efterkrigsårene. Han knyttede en række fremtrædende kunstnere (Sigvard Bernadotte, Henning Koppel, Søren Georg Jensen, Magnus Stephensen, Nanna Ditzel) til sølvværkstedet hvor de under frie arbejdsvilkår fik mulighed for at videreudvikle grundlæggerens kvalitetsmæssige høje stade ad nye stilbaner ligesom han udbyggede sølvsmediens internationalt anerkendte position bl.a. gennem opbygning af filialer i mange lande. Hans udprægede organisatoriske evner kom endvidere til udtryk gennem hans virke i flere af branchens organisationer. Som bestyrelsesmedlem i Guld- og sølvvarefabrikantforeningen og Guldsmedefagets fællesråd, men især som formand for Landsforeningen for kunsthåndværk 1958-71 var han stærkt medvirkende til at dansk kunsthåndværk og -industri i disse år i ind- og udland fik skabt sit ry som kvalitetsproduktion. Han var den drivende kraft bag en række store udstillinger af dansk kunsthåndværk i udlandet bl.a. på Louvre i Paris (1958), Metropolitan Museum of Arts i New York (1960) og Victoria & Albert Museum i London (1962) og Landsforeningens årlige kunsthåndværkerudstillinger på Den Permanente i København; gennem sit bestyrelsesarbejde i bl.a. Københavns turistforening (næstformand 1953-70) og Kunstindustrimuseet var han en ivrig talsmand for en øget anvendelse af moderne dansk brugskunst. Med sin myndige og kontante facon blev H.-P. i starten mødt med en vis skepsis i sølvsmedien, men både her og i branchen i det hele taget skabte hans hårdnakkede arbejdsindsats respekt, og såvel kunstnere som andre han kom i berøring med har fremhævet hans evner som inspirator og igangsætter.

Familie

Forældre: ingeniør, cand.polyt. Peder Anders Pedersen (1869-1937) og ingeniør, cand.polyt. Dagny Hostrup (1873-1957). Gift 22.6.1928 i Fr.borg slotsk. med Nelly Elisabeth Wester-Andersen, født 2.10.1905 på Fuur, d. af proprietær Kristen Andersen (1862-1929) og Marie Wester (1870-1936).

Udnævnelser

R. 1962.

Ikonografi

Tegn. af Ivan Opffer, 1960 (Fr.borg). Karikatur af Harald Nielsen. Foto.

Bibliografi

Jørgen Michelsen i Guldsmedebl. XLVI, 1962 119. Henning Koppel og Jo[nna Dwinger] i Politiken 25.9.1980. Esbjørn Hiort i Berl. tid. 27.9. s.å.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig