Aase Bredsdorff

Artikelstart

Aase Bredsdorff, Aase Dilling Bredsdorff, 20.1.1919, biblioteksinspektør. Efter studentereksamen 1939 (Frederiksborg) uddannede Aase Bredsdorff sig i Københavns kommunebiblioteker med afgangseksamen fra Statens biblioteksskole 1944, suppleret med Statens børnebibliotekarkursus 1946.

Hendes særlige virkefelt blev børnebiblioteksarbejdet, og hun foretog studierejser til Norge og Sverige. Efter ansættelse i Københavns kommunebiblioteker kom Aase Bredsdorff 1957 til Statens bibliotekstilsyn hvor man var ved at intensivere den specielle rådgivning vedrørende børne- og skolebiblioteksproblemer. Som konsulent, 1965-81 som inspektør, har hun ved mange besøg i biblioteker på land og i by beskæftiget sig med administrationen af lovgivningens bestemmelser på dette område. Under arbejdet med bibliotekslovens revision 1964 og senere har hun søgt at skabe en naturlig udvikling frem mod det der for hende er afgørende: en intensiv benyttelse af børnebøgerne.

Aase Bredsdorff udtrykte i et foredrag 1964 målet således: "At opsøge og undersøge alle veje og muligheder for at formidle både direkte til børnene og til de voksne der på forskellig måde kan bruge bogen i deres arbejde med børn." Som lærer på biblioteksskolen 1948-81 og som leder af Nordisk fortsættelseskursus for børnebibliotekarer 1967, 1969 og 1973 har hun bidraget til uddannelse af kompetente børnebibliotekarer der i det vigtige arbejde med valg af børnebøger kan gå i nært samarbejde med skolebibliotekarerne. Forudsætningen for dette arbejde er imidlertid en tilstrækkelig produktion af børnebøger. Som formand for Danmarks biblioteksforenings børnebogsudvalg, som medlem af udvalget til uddeling af en forfatterpris for børne- og ungdomsbøger 1953–64 samt som deltager i organiseringen af Børnebogsugen (formand 1965 og 1971) har Aase Bredsdorff arbejdet for og ytret sig om betydningen af den gode børnebog der kan engagere og udvikle barnet, og som i kvalitet kan stå mål med voksenlitteraturen. På dette felt er hun også gået ind for den forskning af børnelitteraturen der nu er i gang.

På internationalt plan har Aase Bredsdorff gjort en betydelig indsats som formand for den internationale biblioteksforening IFLAs underudvalg for børnebiblioteksarbejde 1965–71 og som formand for den danske sektion af International Board on Books for Young People 1966. Hun har været redaktør af Library Service for Children. 3. Training. 1970, og hun har skrevet bidrag til inden- og udenlandsk fagpresse om folkebiblioteker. Aase Bredsdorffs indsats har været præget af en dyb overbevisning om børnebogens betydning, forenet med udpræget sans for den administrative planlægning der respekterer nødvendigheden af en rolig udvikling frem til den for børnenes biblioteksbetjening bedst mulige løsning.

Familie

Aase Bredsdorff blev født i Hillerød.

Forældre: vognmand Hjalmar Larsen (1892–1972) og Jessie Petra Marie Thomsen (1893-1987). Gift 20.3.1940 i Kbh. (b.v.) med fagleder ved Danmarks biblioteksskole Viggo Vilhelm B., født 24.2.1918 i Kbh., død 2000, s. af lektor Kaj Christian Bramhelft B. (1880–1970) og Gønna Erhard-Frederiksen (1879–1964).

Bibliografi

A. P. Sonnichsen tn.fl.: Slægten Sonnichsen og de dertil hørende slægter Thomsen og Kromann af Sønderho på Fanø, 3. udg. 1972. Knud Ditlevsen i Det da. bogmarked, 1961 1056–58.

Kommentarer (2)

skrev Hans Ørbæk

Så vidt jeg kan se, er hun død i 2017. Se fx
http://www.litteraturpriser.dk/aut/BAaseBredsdorff.htm
https://gravsted.dk/person.php?navn=aasebredsdorff

svarede Marie Bilde

Kære Hans Ørbæk.
Tak for din kommentar. Dansk Biografisk Leksikon opdateres desværre ikke. Den bevilling lex.dk har fået dækker opdatering af Den Store Danske. Jeg lader din kommentar stå, så andre brugere kan se din opdatering. På den måde har vi den også, hvis vi får midler til at opdatere værket.
Venlig hilsen
Marie Bilde, redaktør.

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig