Adam Bülow, Adam Dietrich Bülow, 1.3.1840-22.5.1923, fabrikant. Født på Mørup ved Sorø, død i Sao Paulo, Brasilien, begravet sst. Efter at have taget studentereksamen 1859 fra Sorø akademi begyndte B. at læse jura, men afbrød sine studier og rejste 1865 til Brasilien. Efter en kort tid at have haft ansættelse som huslærer hos en dansk familie i Rio de Janeiro begyndte han at drive forretning, først i Rio, senere i Sao Paulo, hvor han knyttedes til et kaffefirma som prokurist. Efter kort tids forløb overtog han sammen med en anden prokurist i selskabet, tyskeren Zerrenner, hele firmaet som derefter fik navnet Zerrenner, B. & Co., og som det lykkedes dem at oparbejde til en meget omfattende virksomhed. De to kompagnoner supplerede hinanden udmærket. Firmaet beskæftigede sig med import og, eksport i flere brancher og overtog en bryggerivirksomhed, Antarctica, som var på fallittens rand. Det bragte virksomheden på fode, bl.a. ved at flytte den til et sted hvor vandet var bedre og gav et bedre produkt, og Antarctica udviklede sig til et kæmpeforetagende, langt det største bryggeri i Brasilien. Firmaet købte eller anlagde endvidere flere kaffefazendaer. Virksomhederne førtes efter B.s død videre af sønnen Carl Adolph v. B. B. var 1891-1902 dansk vicekonsul i Santos, 1902-23 i Sao Paulo. I øvrigt havde han ingen tillidshverv, men han nød den største anseelse inden for handelsverdenen i byen.

Familie

Forældre: forpagter Engelke Theodor B. (1803-83) og Nikoline Mariane Elisabeth Holm (1806-82). Gift 23.4.1879 i Kbh. (Holmens) méd Anna Louise Ottilie Schaumann, født 31.5.1859 i Jundiahy, Sao Paulo, død 21.10.1949 i Sao Paulo. - Far til Carl Adolf v. B.

Udnævnelser

R. 1891. K.2 1922.

Ikonografi

Buste af G. Hammerich. To malerier. Foto.

Bibliografi

Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig