Albert Fugmann, Albert Johannes Fugmann, 28.9.1867-22.2.1938, murermester. Født i Kbh. (Johs.), død på Frbg., begravet sst. F. stod i lære hos murermester Rasmus Hansen, blev svend 1885 og mester 1897. N.å. etablerede han sig og har som murermester og entreprenør i hovedstaden erhvervet en ret enestående position og anseelse inden for sit fag. Virksomheden omfattede tillige cementstøberi. Af betydelige bygningsværker som har været F. overdraget kan nævnes Statens gymnastikinstitut, Grønlandske handels oliefabrik, Idrætsbygningen, Paladsteatret, Studenterforeningen, Revisions- og forvaltningsinstituttet, Kvindelig læseforening, Købmandsskolen for kvinder, Husassistenternes fagskole, Enghave kirke, Kbh.s brandstation på Enghavevej, og Frbg. brandstation på Howitzvej samt forskellige stiftelser: Heegaards, Skomagerlavets, Teilmanns og Alderstrøst. Desuden har han præget hovedstaden gennem et omfattende godt og hæderligt boligbyggeri, varierende fra sunde og praktiske huse for småfolk til større beboelseskomplekser. – F. kan fremhæves som typen på den rolige, uimponerede håndværker. Med indgående kendskab til sit fag forener han en selvtillidsfuld optimisme der har hjulpet ham over mange begyndervanskeligheder. I organisationslivet har han været flittigt benyttet, bl.a. som repræsentant, voldgiftsmand og bisidder i murerlavet som medlem af Arbejdsgiverforeningens hovedbestyrelse (fra 1922 også af forretningsudvalget), som medlem af Direktionen for Grundejernes Hypotekforening og som repræsentant i Haandværkerforeningen, Haandværkerbanken og Landbygningernes alm. Brandforsikring. Hans indsats under faglige forhandlinger prægedes af hurtigt virkende opfattelse og evne til klart og ukunstlet at skære igennem vanskelighederne. Også på områder der lå uden for de rent faglige har han på forskellig måde gjort sig gældende. Således var han gennem mange år bestyrelsesmedlem i Det kgl. kbh.ske skydeselskab og i fritidshjemmene for kommuneskolebørn.

Familie

Forældre: tømrer Johannes Christian F. (1839-87) og Charlotte Mathilde Werner (1839-1904). Gift 21.10.1892 i Kbh. (b.v.) med Mariane Magdalene Jørgensen, født 26.8.1870 i Søllerød, død 29.9.1939 på Frbg., d. af tøjmager Thor J. (1833-1904) og Margrethe Jensdatter (1830-1904).

Udnævnelser

R. 1922. DM. 1933.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Arbejdsgiveren, 1927 314. – Levnedsberetning i ordens-kapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig