Alfons Vargas de Bedemar, Edmond Alfons Vargas de Bedemar, 10.11.1815-20.7.1902, i Rusland kaldt Alfons Romanowitsch V., greve, forstråd. Født i Flinterup, død i Pavlovsk, St. Petersborg Governement, begravet sst., 1928 ført til Kbh. (Ass.). Efter moderens død adopterede faderen V. (legitimeret ved kgl. bevilling 15.1.1817) som fik en udmærket uddannelse på kostskole i Plön, Holsten. Senere studerede han skovbrug, dels ved den kendte forstlæreanstalt i Tharand ved Dresden, og dels i Kbh. hvor han tog forsteksamen 1840. Kort efter rejste han til Rusland hvor han 1841 blev optaget som kadet ved det daværende institut for geodæsi og skovbrug i St. Petersborg. Instituttet var militært og efter uddannelsen 1844 havde V. løjtnantsrang. Hans alsidige studier gav en god baggrund for at udføre videnskabeligt arbejde inden for faget. Han koncentrerede sig især om udarbejdelsen af forråds- og tilvækstoversigter for en række af det østlige Ruslands vigtige skovtræer. Et på tysk forfattet arbejde blev belønnet som prisskrift. Samtidig udarbejdede han adskillige afhandlinger på russisk om skovenes forråd, udbytte og planlægning. Disse arbejder som er blevet benyttet til langt ind i 1900-årene, er i en ældre stor, russisk encyklopædi kaldt den "russiske forstlitteraturs ypperste pryd". 1847 blev V. knyttet til skovbestyrelsen af den russiske kejserfamilies udstrakte ejendomme. I tilslutning til planer om en russisk kolonisation af Transkaukasiens Sortehavsområde berejste han landet og 1867 udkom hans iagttagelser og overvejelser på tryk. 1870 udarbejdede han planer for skovrejsning i steppeområderne øst for Sortehavet hvor der fandtes store kejserlige godser, men han måtte senere erkende at der her var store vanskeligheder for trækultur. 1875 blev han medlem af det øverste råd for apanagegodserne og fik herved ledelsen af skovdriften for 6½ mio. ha skov. 1882 blev rådet ophævet og V. gik på pension og bosatte sig i nærheden af St. Petersborg hvis skovselskab gjorde ham til æresmedlem for hans indsats for udviklingen af russisk skovbrug. V. bevarede interessen for Danmark som han ofte besøgte, især efter 1882. Han bestemte at hen ved 400 000 kr. af den store formue som han havde samlet skulle tilfalde dansk Røde kors. Efter den russiske revolution lykkedes det V.s gode ven C. A. Koefoed at få overført dette beløb til Helsingfors hvor også V.s enke bosatte sig. Efter hendes død kom pengene til Danmark. Det var også Koefoed der sørgede for at de jordiske rester af V. 1928 blev overført til faderens gravsted på Assistens kgd.

Familie

Forældre: greve Edouard Vargas-Bedemar (1768-1847) og Charlotte Amalie Holm (1795-1816). Gift 22.8.1882 med Ida Augusta Leidenfrost, født 14.4.1851 i Helsingfors, død 12.3.1931 sst., d. af farmaceut Frans Moritz L. og Sophie Augusta Robst.

Udnævnelser

K.2 1874.

Ikonografi

Malet som ung. Miniature.

Bibliografi

A. J. Pisarenko i Lesnoje chozjajstvo IX, Moskva 1956 85f. Else Kornerup: Ed. Vargas Bedemar, 1959.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig