Anna af Brandenburg, d. 27.8..1487, hertuginde af Slesvig-Holsten-Gottorp. Død i Berlin. A. blev 1500 lovet til sin slægtning hertug Frederik der ved ægtepagt tillagde hende indtægten af Kiel slot, by og amt samt Neumunster som livgeding; brylluppet fejredes samtidig med at kong Hans' datter Elisabeth formæledes med A.s bror kurfyrst Joachim I. For befæstelsen af det fremadstræbende brandenburgske kurfyrstendømmes udenrigspolitiske stilling var forbindelsen med den danske kongeslægt af betydning, men selv om personlig tilbøjelighed ingen rolle har spillet ved ægteskabets indgåelse synes det som om hertugparrets samliv har fået præg af hengivenhed og harmoni. Hun fulgte ham på rejser i de gottorpske landsdele, og som han ved en lejlighed skriver til hende fandt han det "fortrædeligt og kedeligt at være borte fra eders kærlighed". Da hun fra 1509 begyndte at plages af sygdom søgte han med utrættelig iver hjælp derfor. Om A.s personlighed ved vi i øvrigt kun lidt. De bevarede regnskaber viser omsorg for de undergivne og en under de jævne økonomiske kår ikke ringe rundhåndethed når det gjaldt milde gaver og religiøse formål. A. fødte to børn, Christian (III) gennem hvem hun blev stammoder til den danske kongeslægt og samtlige hertugelige linier af det oldenborgske hus, og Dorothea, gift med hertug Albrecht af Preussen. Over hendes grav lod hertugen rejse det endnu bevarede skønne gravmæle, en sarkofag der bærer ægteparrets bronzestøbte helfigursportrætter. Frederik I selv hviler i Slesvig domkirke ved siden af sin 2. hustru, dronning Sophie.

Familie

Forældre: kurfyrst Johan af Brandenburg (1455–99) og Margrethe af Sachsen (død 1511). Gift 10.4.1502 i Stendal med hertug Frederik af Slesvig-Holsten-Gottorp, senere Frederik I, født 7.10.1471, død 10.4.1533 på Gottorp, s. af Christian I (1426–81) og Dorothea af Brandenburg (ca. 1430–95). – Mor til Chr. III og Dorothea (1504–47).

Ikonografi

Gravmæle med liggende figur (Bordesholm k.). Mal., bl.a. Chr. IIIs anetavle og dobbeltportr. Mal. (kunstkammeret), stik efter dette, 1761, litografi efter samme af Fortling, efter tegn. af Top. Mal. (Norge).

Bibliografi

Ludwig Andresen: Anna, Herzogin zu Schleswig-Holstein, i Die Heimat, 1930. H. Jonas i Die Heimat 77 Jg., 1970 302–05 329–33.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig