Arnald, ca. 1090-ca. 1160, biskop af Garðar, Grønland. De norrøne bygder på Grønlands vestkyst sendte 1124 Einar Sokkesøn, søn af Sokke Thorersøn på Bráttahlið, til den norske kong Sigurd Jorsalfare for at få en biskop til landet. Kongen anbefalede A. som en god klerk, formentlig benediktinermunk, og velegnet til at være præst. A. kviede sig ifølge sagaen ved at modtage tilbuddet, blev dog overtalt og drog sammen med Einar Sokkesøn til ærkebiskop Asser i Lund hvor han blev viet til sit embede. Først 1126 nåede A. og Einar Sokkesøn over Atlanten til Grønland. Her blev Igaliko-tangen hvor én af bygdernes rigeste gårde lå udvalgt til bispesæde. Stedet blev kaldt Garðar (= gårdene, eller, de hegnede områder). Det var sandsynligvis A. der her lod bygge den første kirke, Garðar I (arkæologernes betegnelse). Han synes på smidig vis at have ført den i samtiden almindelige kirkepolitik der stilede mod kirkens retslige og økonomiske uafhængighed af den verdslige magt. Det antydes i sagaen at A. blev én autoritet i bygderne med støtte fra Einar Sokkesøn og hans far, og således var han aktivt med til at definere disse norrøne bygder som et særligt retsområde. I 24 år var han Grønlands meget uafhængige biskop, resignerede kort før 1150 og blev to år efter udnævnt til biskop af Hamar, Norge, hvor der blev oprettet bispesæde 1153. Det forlyder, at han drog til Rom 1156 eller -57. Her skal han have indviet sin efterfølger i Hamar. Formodentlig endte A. sine dage i kirkens hovedstad.

Bibliografi

Bispelisten i Diplomatarium Norvegicum XVII B 280. Einar Sokkesøns saga, fx i Grønlands historiske mindesmærker II. F. Gad: Grønlands hist. I, 1967.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig