Aron Arctander, Aaron Arctander, 27.6.1745-29.8.1825, Grønlandsfarer. Født i Norge, vist i Ofotens præstegård, død i Kbh. (Helligg.), begravet sst. (Ass.). A. blev student 1772, privat dimitteret fra Trondheim hvorefter han "privatiserede i Nordlandene", formodentlig som huslærer, indtil han 1777 blev medlem af en ekspedition der af Kgl. grønlandske handels direktion udsendtes til Julianehåb med det dobbelte formål at finde steder der egnede sig til jorddyrkning og kvægavl og at konstatere omfanget af den gamle nordbobebyggelse i dette distrikt. Den sidste del af opgaven overdroges A. der af hensyn til udgiftens postering pro formå ansattes som assistent i Julianehåb, men hvis plads i ekspeditionen markeredes ved titlen "recognoscerende Assistent". I to somre berejste A. alle fjordene i Julianehåbs distrikt og foretog undersøgelser og opmålinger af en stor mængde ruingrupper. For flere fjordes vedkommende, således navnlig Tunugdliarfik (nordboernes Eiriksfiörðr) og Igaliko (Einarsfiörð) genfandt han så godt som alle de tidligere nordbobebyggelser. – Hans undersøgelser blev af stor betydning for fastslåelse af den gamle østerbygds beliggenhed idet H. P. v. Eggers i hans optegnelser fandt "den omstændelige Landets Beskrivelse" som han savnede da han ad teoretisk vej fastslog at østerbygden måtte have været beliggende på den sydligste del af vestkysten i det nuværende Julianehåbs distrikt og nu med stor sikkerhed kunne placere de gamle navne på den af A. udarbejdede kortskitse. Endvidere blev A.s undersøgelser af betydning derved at han opmålte flere af ruingrupperne, således især domkirken og bispegården ved Igaliko (Garðar) på et tidspunkt da de endnu ikke var forstyrrede og destruerede ved nyere bebyggelse. Hans undersøgelser i det hele kan ved deres nøjagtighed og omfang betegnes som grundlæggende for alle senere foretagne.

Familie

Forældre: sognepræst, tidligere i Hammerfest, Aron A. (ca. 1700–81) og Margrethe Aulum (Aalum) (død 1781). Gift ca. 1779 med Inger Petronelle Modrup, døbt 5.5.1755 i Kbh. (Frels.), død 9.4.1842 sst. (Frue), d. af konstabel Randel Jørgensen M. og Karen Christensdatter.

Udnævnelser

Efter sin hjemkomst fra Grønland 1779 slog A. sig ned i Kbh. hvor han 1790 var skoleholder og 1811 indehaver af en undervisningsanstalt i Badstuestræde.

Bibliografi

A. A.s dagb. i Samleren VI, 1793 1103–1242. – Stamtavler o. familierne Breder m. fl., 1876 124f 17 lf.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig