Asser, levede 1175domprovst i Lund. A. var af stormandsslægt; ærkebisperne Asser og Eskil, biskop Sven af Viborg og historieskriveren Sven Aggesen var hans nære frænder; det er vel farbroderen ærkebiskop Eskil der har beredt vejen for ham til Lunds domkapitel. Som domprovst forekommer A. i nogle breve i tiden 1171–74, men ikke i de følgende år, et forhold som kan være tilfældigt og bero på at brevstoffet fra denne periode er fattigt og spredt; men man bemærker dog at der er visse akter, i hvilke man med god grund kunne vente at finde A. blandt andre af domkirkens mænd og Skånes høje gejstlige. Sandsynligt er det at han ikke har været ved sin kirke, og at forklaringen må hentes hos Saxo, der beretter, at A. længe var landflygtig fordi det havde vist sig at han havde været vidende om de planer Magnus, Erik Lams søn, sammen med ærkebiskop Eskils dattersønner og andre af A.s frænder, deriblandt hans egen bror, havde lagt mod kong Valdemars liv. Senere fortæller Saxo at kongen frygtede at Eskil da han 1177 nedlagde sit ærkebiskoppelige embede skulle sætte valget af A. igennem. Planens eksistens støttes af at en marginalnotits ved året 1177 i originalhåndskriftet af Colbaz-årbogen (der stammer fra Lund) har meddelt at A. efterfulgte Eskil som ærkebiskop; men notitsen er senere udraderet. A. forekommer som vidne ved fem breve, udstedt 1180–85 af ærkebiskop Wich-mann af Magdeburg. Først i brev af 1194 forekommer en domprovst ved Skt. Laurentii kirke, men da er det Salomon, den mand hvis navn følger efter A.s i kannikelisten i Necrologium lundense. A. skænkede jordegods i Skåne og på Sjælland til kapitlet og mindedes i domkirkens dødebøger under 25. marts.

Familie

Forældre: Sven Christiernsen.

Bibliografi

Lunde domkapitels gavebøger ved C. Weeke, 1884–89 70. L. Weibull: Necrologium lundense, 1923 62. Urkundenbuch des Erzstifts Magdeburg, I, 1917. (= Dipl. dan. 1.r. III: 1 nr. 94 og 125–27). L. Weibull: Skånes kyrka från älsta tid till... 1274, 1946. John Danstrup i Festskrift til Erik Arup, 1946 84. Anne K. G. Kristensen: Danmarks ældste annalistik, 1969 42f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig