August Miehe, August Christian Henrik Miehe, 13.5.1889-4.10.1936, artist. Født i Hørsholm, død i Holbæk, begravet i Slagelse. M. var den næstyngste i cirkusfamilien Miehe og blev som sine ældre søskende oplært til allround artist; han gled som de andre naturligt ind i skiftende cirkusnumre som akrobat og rytter. Omkring 1906 blev han almindelig cirkusklovn af Augusttypen, en rolle han havde naturtalent for at give liv i en manege. Et par år efter dannede han duo med sin svoger Kristian Rehder der blev hans modspiller som hvid klovn. Senere kom Miehefamiliens plejesøn, Harald Madsen, med i Klovnenummeret som kbh.sk bondefangertype. Denne trio, som de kaldte for Brødrene Miehe, arbejdede meget fint sammen, og "M.s stupide, halvskøre, mistænksomme, pengebegærlige og skadefro bonde er en genialt truffet Holberg-figur. Han er ganske vist fuldstændig idiot, men når det drejer sig om et væddemål på en daler, så vågner hans snorkende åndsevner til live. Og når han er blevet snydt, så glemmer han sit tab og sin sorg ved tanken om at se en anden blive snydt på samme måde". Under og lige efter første verdenskrig fik trioen godt betalte engagementer hos fremmede storcirkus i fx Stockholm og Kbh. Omkring 1920 blev gruppen sprængt, da Harald Madsen gik til stumfilmen som Bivognen. Klovnetrioen Brødrene Miehe fortsatte imidlertid nogle år ved hjælp af skiftende Harald Madsen-erstatninger, men nummeret blev aldrig rigtig godt. 1934 lagde M. og Harald Madsen ud med et cirkus der hed Cirkus Miehe-Madsen hvor svogeren Kristian Rehder var med som teltmester og hvid klovn, og her oplevede det danske cirkuspublikum for sidste gang at se den originale klovnetrio i arbejde. Cirkus Miehe-Madsen ophørte hen på sæsonen 1935. De to sønner Nicolaj og Armand har som cirkusartister ført klovnetraditionen videre.

Familie

Forældre: musiker, cirkusdirektør Heinrich Christian August M. (1846-1915) og harpespiller Anna Christina Louise Schulz (1849-1932). Gift 29.7.1911 i Odense med artist Ida Baptista Barenco, født 15.12.1882 i Hontfleur, Schweiz, død 13.3.1949 i Kbh., d. af artist Joseph Jean B. (født ca. 1848) og Vallini Barberina. - Bror til Dora M.

Ikonografi

Mal. af Anton Hansen. Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig