Barnum Eriksen, d. 1400, kongeætling. E. var en sjællandsk herremand der ikke spillede nogen politisk rolle; han nævnes næppe som deltagende i tidens offentlige liv uden da han 1377 sammen med en mængde andre adelsmænd på danehof i Nyborg besvor en almindelig landefred. Det mærkelige ved ham er hans afstamning; han førte i sit segl en kronet løve og nogle hjerter, det samme våben som de hallandske grever og hertuger, og har sikkert været en sønnesøns søn af hertug Erik af Sønderhalland der var sønnesøn af Valdemar Sejr. Således var E. 1375, da Valdemar Atterdag og hertug Henrik af Sønderjylland begge døde den eneste overlevende mandlige ætling af den gamle kongestamme. Mens man vaklede mellem den norske Oluf og den mecklenburgske Albrecht synes ingen at have tænkt på at vælge E.; han levede roligt på sine godser Ågesholm og Skarsholm hvis voldsted ved Skarridsø endnu er bevaret, indtil han 1399 med sin hustru gav sig ind i Antvorskov kloster. Kort efter døde han og hans enke solgte 1408, da hendes eneste barn, en datter, var død, Skarsholm til dronning Margrete.

Familie

Forældre: Erik Barnumsen til Skarsholm og Ellinge (død senest 1369) og Gertrud Pedersdatter Grubbe (død tidligst 1404). Gift før 1378 med Edle Jakobsdatter Basse (død tidligst 1420).

Bibliografi

Billeættens hist. I, ved W. Mollerup, 1888-93 109-13 121. Danm.s adels årbog XXXIII, 1916 423.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig