Bo, abbed i Øm kloster 1262–63.

Det hedder om B. i Øm klosters krønike at han ikke blot var en god skriver, men også maler og i det hele taget kunstfærdig på mange områder. Hans korte embedsperiode som abbed optoges ganske af de indledende faser i Øm klosters store strid med biskop Tyge af Århus der kort forinden ved kurien havde opnået Århus bispestol med tilsidesættelse af abbed Arnfast af Ryd som var blevet indviet af Jakob Erlandsen. Striden drejede sig om Århusbispens ret over klosteret, især med hensyn til gæsteri, men må betragtes som en udløber af den samtidigt foregående kirkekamp i Danmark hvor cistercienserne i det hele stod på Jakob Erlandsens side i kampen mod Christoffers og hans efterkommeres kongemagt. Stridens enkelte faser indtil biskop Bonde af Slesvig 1267 som delegeret af kardinal Guido fældede dom i sagen er belyst af et særligt afsnit af Øm klosters krønike der bryder med den i øvrigt anlagte ramme, og hvis forfatterskab måske skal tilskrives B. (C. A. Christensen).

Bibliografi

M. Cl. Gertz: Scriptores minores II, 1922 209–40. C. Paludan-Müller i Vidensk. selsk.s skrifter hist. og phil. afd. S.r.IV, 1874 336f. A. D. Jørgensen i Årbøger for nord. oldkyndighed 1879 (= Hist. afhandlinger II, 1899 148–57). C. A. Christensen i indledn. t. facsimileudgaven af Øm klosters krønike, Corpus codicum Danicorum II, 1960, s. XIV. Niels Skyum-Nielsen: Kirkekampen i Danmark 1241–90. Jakob Erlandsen, samtid og eftertid, 1963. Sv. Erik Green-Pedersen i Århus stifts årbøger 1964. Brian Patrick McGuire: Conflict and continuity at Øm abbey, 1976.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig