C.C. Hansen, Carl Christian Hansen, 1.1.1878-11.7.1955, direktør i ØK. Født i Nykøbing S, død på Kbh.s amtssygehus, Gentofte, urne Nykøbing S. (GI. kgd.). H. ansattes i Det Østasiatiske Kompagni 1901 og sendtes allerede 1903 til Singapore hvor han nogle år arbejdede i den daværende filial som befattede sig både med import, eksport og skibsfart. Derfra forflyttedes han til Vladivostok hvor kompagniet drev både import fra USA og Australien og eksport til sidstnævnte land. Ydermere beskæftigede kontoret sig med tetransporter fra Kina til Sibirien samt med eksport af soyabønnekager til Japan til anvendelse som gødning på rismarkerne. Derigennem fik kompagniet forståelsen af hvad soyabønnen kunne komme til at betyde for det europæiske erhvervsliv, og 1909 etableredes et agentur i Harbin for opkøb af soyabønner med H. som leder. I løbet af et kort åremål oparbejdede H., navnlig bistået af senere direktør i kompagniet Henrik Valdemar Jacobsen, en meget omfattende opkøbsorganisation af soyabønner i Manchuriet, hovedsagelig i samarbejde med kinesiske købmænd, og kompagniet sikrede sig derigennem den førende stilling på verdensmarkedet med hensyn til opkøb og distribution af soyabønner til de forskellige europæiske markeder. 1919 kom H. tilbage til hovedkontoret i Kbh. som prokurist og oparbejdede herfra en omfattende handel i særdeleshed med ris fra Siam, Birma og Saigon, såvel til forskellige europæiske lande som direkte fra Østen til Vestindien og Mellemamerika. Samtidig virkede H. for udviklingen af kompagniets handel med kopra, hørfrø og jordnødder. 1927 blev han direktør i kompagniet, og i årene derefter viede han fortsat varehandelens udvikling sin største opmærksomhed. I ganske særlig grad har han virket for oparbejdelsen af en indbyrdes handel mellem filialerne og agenturerne ved at give bestyrerne større dispositionsfrihed. 1947 trak H. sig tilbage som direktør, men fortsatte lige til sin død i kompagniets bestyrelsesråd som han var blevet medlem af 1937 og fra 1938 var næstformand for. Også i en række datterselskabers bestyrelser havde H. sæde efter sin afgang som direktør.

Familie

Forældre: manufakturhandler, senere direktør for Nyk. S.s spare- og lånebank Daniel Frederik Jacob H. (1848-1932) og Margrethe Kirstine Nielsine Ulrikke Jacobsen (1857-1917). -28. 5.1914 i Vladivostok med Emilie Dall Borre, født 7.9.1894 i Nykøbing S., d. af sagfører, exam. jur., senere sparekassebestyrer for Bondestandens sparekasse Hans Jørgen B. (1862-1950; navneforandring fra Hansen 1890) og Ingeborg Wedege (1858-1929).

Udnævnelser

R. 1928. DM. 1937. K.2 1941.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Børsen 13.7.1955. Politiken 15.7.s.å. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig