Carl Cortsen, Carl Emil Thomas Cortsen, 5.11.1848-7.9.1909, tømrermester. Født i Kbh. (Frue), død sst., begravet sst. (Ass.). Efter konfirmationen kom C. i tømrerlære. Han blev svend 1866, øgede sin teoretiske uddannelse på bygningsskolen i Mönchen og arbejdede en tid i Tyskland og Østrig. Nogle år efter sin hjemkomst blev han konduktør ved opførelsen af Det kgl. teater (1871-74), og han tog 1874 borgerskab som tømrermester i Kbh. - Som søn af Haandværkerforeningens højt ansete formand Johan C. mødte C. på forhånd særlig tillid inden for håndværkerstanden, og hans faglige dygtighed, store arbejdskraft og organisatoriske anlæg godtgjorde snart hans adkomst til en fremskudt plads i standens foreningeliv. Da Rejsestipendieforeningen for håndværkere og industridrivende blev stiftet 1882 indvalgtes han i bestyrelsen, og han var medlem af denne indtil 1899. C. gjorde et betydeligt arbejde for tilrettelæggelsen og gennemførelsen af foreningens fællesrejser der vandt så stort et ry. Han var medbestyrer af det fremmedbureau som Rejsestipendieforeningen arrangerede under den store udstilling i Kbh. 1888 og deltog virksomt i ledelsen af de fagmøder der i udstillingssommeren samlede hovedstadens og provinsens håndværkere. På udstillingsområdet fik C. rig anvendelse for sine evner og sin virketrang. Gennem en lang årrække var han den bærende kraft ved Industriforeningens udstillinger. Som formand for udstillingsudvalget ledede han Industriforeningens egne forevisninger, og han installerede de danske afdelinger på udstillingerne i Chicago, Malmø, Stockholm og Paris. Hans iltre naturel kunne jævnlig bringe ham i konflikt med hans medarbejdere, men kollegerne respekterede ham og hans arbejde, og de der kendte ham nærmere lærte at bære over med hans heftighed. For Industriforeningen var det ofte en belastning at han ganske manglede sans for budgetlægning og derfor jævnligt mødte op med ubehagelige økonomiske overraskelser i forbindelse med de ellers dygtigt ordnede arrangementer. Fra 1898 til sin død var C. medlem af bestyrelsen for Fællesrepræsentationen for dansk industri og håndværk; han forestod med stor dygtighed dens vandreudstillinger i provinsen. C. var medlem af det udvalg der 1901 på en udenlandsrejse undersøgte spørgsmålet om statslige foranstaltninger til fremme af håndværk og industri. Ved Teknologisk instituts oprettelse 1907 blev han medlem af dets bestyrelse. - Fra 1884 til sin død var C. repræsentant i Borgervennen af 1788 og 1899-1904 formand for forretningsudvalget. Han øvede en væsentlig indflydelse på den omformning af det gamle selskab hvorved dets virksomhed omkring århundredskiftet blev bragt i overensstemmelse med en nyere tids krav.

Familie

Forældre: snedkermester Johan C. (1814-88) og Johanne Frederikke Schultz (1820-1913). Gift 7.5.1875 i Kollerup ved Fjerritslev med Margrethe Alvilda Charlotte Amalia Poulsen, født 26.1.1849 i Fjerritslev, død 3.10.1932 i Stockholm, d. af postmester Jens Henrik P. (1812-82) og Onze Cortsen (1817-1900).

Udnævnelser

DM. 1874. R. 1896.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Medlemsblad for håndværkerforen. i Kbh. X, 1909 nr. 18. Rasmus Berg: Minder fra håndværk og industri, 1954.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig