Carl Johan Bruhn, 12.7.1904-28.12.1941, læge, Captain i "Special Operations Executive". Født i Kbh, død ved Haslev, begravet på Frbg. kgd. B. blev student i 1923 og besluttede sig efter en kort tid i købmandslære for forstvæsenet. Han uddannede sig som skovfoged i Bregentved, tog skovfogedeksamen 1928 og overvejede en videreuddannelse til skovrider. Men da ansættelses-udsigterne var dårlige, brød han af 1929 og rejste til Malakka hvor han overtog en stilling som plantør på en gummiplantage. I Malakka giftede han sig med en ung engelsk læge, dr. Anne Connan, og 1932 vendte han tilbage til Danmark for i to år at drive et savværk ved Vordingborg. Konjunkturerne gjorde imidlertid driften vanskelig, og 1934 besluttede han sig efter samråd med sin hustru til at rejse til England for at uddanne sig til læge, en uddannelse han afsluttede med lægeeksamen september 1940. Det var ægteparrets agt at vende tilbage til Malakka som lægemissionærer. Krigen og besættelsen af Danmark ændrede alt dette. – Da besættelsen kom, var B. straks indstillet på at gøre en indsats for den danske sag. Han hørte til de danske i England der omgående ivrede for dannelsen af frie danske styrker, og da den britiske organisation "Special Operations Executive" oktober 1940 skabte en dansk sektion og indledte rekruttering meldte B. sig straks, blev leder af det første danske træningshold og fik specialtræning som faldskærmsofficer. Sammen med sektionens britiske chef, Lt-Commander R. C. Hollingworth, udformede han i løbet af 1941 de grundlæggende planer for sektionens kommende arbejde, og han blev som en selvfølge udset til leder af det første faldskærmshold til Danmark. Året igennem pressede han på for at få sendt et første hold af sted, uanset at SOE endnu ikke var i stand til at yde væsentlig materiel bistand og uanset at situationen i Danmark endnu ikke skønnedes moden til et aktivt modstandsarbejde. Det var B.s opfattelse at man med tidlig oversendelse af et hold der bl.a. skulle etablere radiokontakt samt skabe forbindelse til hjemlige modstandskredse kunne stimulere udviklingen i Danmark i mod-standsaktiv retning. SOE bøjede sig for disse argumenter, og 27.12.1941 blev B. sammen med radiotelegrafisten Mogens Hammer sendt af sted. Det havde været overvejet at forberede en modtagelse af holdet, men B. foreslog og fik gennemført at nedkastningen skulle foretages "blindt" over skovene ved Haslev hvor han var stedkendt. Missionen endte i tragedie, idet B.s faldskærm ikke foldede sig ud, så han blev dræbt på stedet. Dermed brast alle forudsætninger for et ubemærket SOE-arbejde i Danmark, og B.s død kom ikke blot til at betyde en forsinkelse af de dansk-britiske kontakter, men også tabet af den leder, SOE havde bygget sine planer på og som umiddelbart var uerstattelig. I SOEs stab og blandt kammeraterne var B. højt respekteret for sit mod, sin idealisme og sine lederegenskaber.

Familie

Forældre: direktør Ditlev Nicolaus B. (1868–1968) og Ingeborg Salicath (1869–1951). Gift 9.7.1932 med Anne Evelyn Connan, født 14.8.1895 i London, d. af præsten Daniel Murray C. (1852–1926) og Agnes Yule Cranmer (1861–1900).

Ikonografi

Foto. Mindesten ved Torpeskov nær Haslev.

Bibliografi

Jorgen Hæstrup: Kontakt med England, 1960.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig