Carl Mattat, Carl (Charles) Louis Francisais Mattat (Mathat), 12.1.1791-2.5.1852, handskefabrikant. Født i Grenoble, død i Kbh., begravet i Randers. I 16- og 1700tallet var Randers hovedsædet for tilvirkningen af handsker i Danmark. Produktionen aftog imidlertid efterhånden, og på trods af støtteforanstaltninger fra det offentlige og fra Det kongelige danske landhusholdningsselskab syntes det længe umuligt påny at bringe den på fode. Hvad myndigheder og selskab ikke formåede formåede imidlertid købmand O. C. Kellermann der omkring 1800 havde anlagt et garveri og en handskefabrik i sin ejendom Garvergården på hjørnet af Søndergade og havnen. Kellermann var klar over at man måtte "genopdage" den proces til blødgøring af skindene som før havde givet Randershandskerne ry, og med det formål rejste han i 1810 til Paris, hvor han kom i kontakt med M. og fik denne med til Danmark. M. var handskemager, men satte sig hurtigt ind i garveriprocesserne, og da Kellermann 1819 forlod landet overtog han virksomhederne. Foruden de barkgarvede skind til handskerne kom han også ind på hvidgarvning og udviklede på dette område en betydelig produktion hvoraf meget blev eksporteret, særlig til England. Randers blev atter hovedbyen for danske handsker. Mange kvinder, også fra bedrestillede lag, blev beskæftiget på Vestergrave hvor syningen foregik, og en særlig skole til uddannelse i handskesyning for fattige piger blev oprettet. Desuden havde han systuer i Ålborg og Århus; men den største havde han i Christiansfeld hvor han til tider beskæftigede op til 60 personer, og hvor han desuden havde udsalg. 1848 overdrog han fabrikken til sine to sønner Carl Christian M. (1818-86) og Joseph Prosper M. (1823-1903). Senere blev den overtaget af C. C. M.s søn, men 1893 afhændede familien virksomheden der endnu eksisterer under navnet Randers Handskefabrik.

Familie

Forældre: handskemager Charles M. og Louise Allier. Gift Charlotte Louise Klæstrup, født 21.7.1785, død 3.8.1831 i Randers, d. af sognepræst i Øster og Vester Alling Søren Christensen K. (1743-98) og Lene Margrethe Bay (1748-1821).

Bibliografi

O. J. Rawert: Kongeriget Danm.s industrielle forhold, 1850. Ad. Bauer: Jyske håndværkere og fabrikanter, 1893 47-56.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig