Christen Hansen, Christen Jensen, Christiernus Joannis, d. formodentlig efter 1545, oversætter. Det eneste sikre der vides om H.s livsforhold er at han 1531 var skolemester ved Frue skole i Odense. Sandsynligvis har han været fynbo, og at han endnu var i live efter ca. 1545 synes indirekte at kunne sluttes af den eneste originale optegnelse der haves fra hans hånd og som findes bag i et håndskrift indeholdende tre skolekomedier. Denne optegnelse lader forstå at H. er oversætter af den ene af disse komedier, Comoedia de sancta virgine Dorothea og måske forfatter til dens epilog. En sproglig undersøgelse af de to andre (ældre) skuespil, Den utro Hustru og Paris' Dom som tidligere også er blevet tillagt H., har givet til resultat at det første sikkert ikke og det andet næppe skyldes ham, selv om der findes stilistiske reminiscenser fra dem begge i komedien om Dorothea. Denne er en oversættelse, med muligt tysk mellemled, af et latinsk mirakelspil af Chilian Reuther fra Mellerstadt, Comedia gloriose parthenices & martiris Dorothee agoniam passionemque (trykt 1507); men mens dette stykke overvejende er på prosa er H.s danske oversættelse på knittelvers, for det meste parrimede, og den vanskelighed en sådan gengivelse har voldt ham har medført en vis udtværethed i stilen, ikke mindst som følge af at rim aldrig fordeles på to replikker. Epilogen, hvortil der intet forlæg findes i den latinske original, docerer stykkets morale i tydelig reformkatolsk ånd. – H. er den ældste navngivne skribent, fra hvis hånd vi har bevaret et dramatisk arbejde på dansk.

Bibliografi

S. Birket Smith i De tre ældste da.skuespil (Christiern Hansens komedier), 1874. Samme: Studier på det gamle da. skuespils område I, 1883 125-80; II, 1896 81f. Samme i Kirkehist. saml. 4.r.III, 1893-95 798f. C. F. Bricka i Hist. t. S.r.I, 1879 361f. Johs. Brøndum-Nielsen: Sproglig forfatterbestemmelse, 1914 104-36. Johs. Pedersen i Danske studier, 1930 4-6. Hans Brix: Analyser og problemer I, 1933 90f. Danm. i fest og glæde, red. Jul. Clausen og T. Krogh I, 1935 204f. Ejgil Søholm i Dorotheæ komedie, 1972.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig