Christen Pedersen, 10.5.1868-30.1.1940, direktør. Født i Nisset, Lemminge sg, død i Kbh. (Cit.), begravet på Frbg. (Solbjerg). P. kom i handelslære i Århus 1882, fortsatte i Kolding 1884 og var efter læretiden 1887-89 ansat i firmaet H. C. Vinther sidstnævnte sted. 1889 kom han tilbage til Århus – til Fællesforeningen af jyske brugsforeningers nyoprettede filial hvor han 1890 blev bogholder. Da Fællesforeningen for Danmarks brugsforeninger trådte i virksomhed 1896, fulgte P. med sin chef, forretningsfører P. Eskesen, til Kbh. som den nye sammenslutnings hovedbogholder. Ved Eskesens død 1902 blev hans arbejde delt mellem fuldmægtig Martin Christensen og P., således at Christensen overtod den handelsmæssige side af Eskesens arbejde, mens P. blev øverste leder af regnskabsvæsenet og af forvaltningen af FDBs stadig voksende antal ejendomme. Fra 1908 fik de titel af direktører, og som sådan fungerede P. til 1938. Til hans opgaver hørte det også at ordne det finansielle mellemværende mellem fællesforeningen og de brugsforeninger der ikke havde indset nødvendigheden af at skabe tilstrækkelig egenkapital eller på anden måde sikre sig de fornødne driftsmidler, så de ikke altid kunne overholde fællesforeningens salgsbetingelser. Han løste denne opgave med megen besindighed og nåede ved stilfærdige forhandlinger betydelige resultater. Det samme syn på kapitalforholdene praktiserede P. naturligvis også når det gjaldt FDB selv. I de 36 regnskabsberetninger han aflagde på fællesforeningens generalforsamling lagde han altid vægt på, at der blev lagt tilstrækkeligt til side til løsningen af de mange opgaver der efterhånden blev taget op: opførelsen af talrige lager- og kontorbygninger og fabrikker som alt sammen blev sat i værk og gennemført uden bankhjælp.

P.s arbejdsevne var – hele hans liv igennem – en fabel. Det er sagt om ham, at han, i al fald før han blev gift, betragtede kontoret som sit egentlige hjem og helst opholdt sig der 12-14 timer om dagen. For medarbejderne kunne han være lidt af en prøvelse, fordi han naturligt gik ud fra, at hans egen lidenskab for tal og arbejde uden videre deltes af dem. For FDB var han gennem en menneskealder en nøgleskikkelse der op til anden verdenskrig havde hovedæren for foreningens sunde og stærke økonomiske udvikling.

Familie

Forældre: husmand Peder Jeppesen (1828-1908) og Kristine Laursdatter (1826-76). Gift 21.9.1900 med Sidse Kristine Pedersen, født 15.1.1876 i Solrød, død 27.10.1929 i Kbh., d. af gårdejer Peder Pedersen (død 1927).

Udnævnelser

R. 1928. DM. 1938.

Bibliografi

Fr. Nielsen i Andelsbl. XLI, 1940 165-67. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig