Claus Hansen, d. 8.2.1706, guvernør, måske født i Sønderjylland. Død på St. Thomas, begravet sst. I slutningen af 1600-tallet kom H. til St. Thomas hvor han avancerede til løjtnant og medlem af sekretrådet. Ligesom flere andre koloniembedsmænd, fx Johan Lorentz og Joachim v. Holten, giftede han sig ind i de hollandskvestindiske planterfamilier der var de dominerende på St. Thomas. I juni 1702 døde Johan Lorentz i embedet som det hyppigt var tilfældet med guvernører dengang. Formelt tilkom guvernørvalg Det vestindiskguineiske Kompagnis direktion i København; praksis var, at den embedsmand der var den næste i rang efter guvernøren i sådanne tilfælde efterfulgte ham som midlertidig guvernør. Den nærmeste til at efterfølge Lorentz var kompagnikøbmanden Joachim v. Holten som sekretrådet da også i første omgang valgte. Men dette mødte voldsom modstand fra planterne der i stedet ønskede H. og mødte bevæbnede op i fortet for at kræve det. I denne situation bøjede sekretrådet af og valgte H. der modtog valget under forudsætning af, at det godkendtes af kompagniets direktion i København. Dette skete, omend ikke uden sværdslag, idet direktionen samtidig omdannede sekretrådet til et rent embedsmandskollegium. Som et plaster på såret udnævntes v. Holten til overkøbmand, og endelig ved H.s død til guvernør, men stadig ikke uden modstand fra planterside. Valget af H. til guvernør 1702 illustrerer, hvilke vanskeligheder kompagniets direktion i København havde med at styre den religiøst og nationalt set brogede planterkoloni på St. Thomas. Selv synes H. ikke at have været nogen dominerende person i kolonien, og der foreligger udsagn om at han dårligt kunne skrive, og om at hans indsigt i handelen var mangelfuld. Men bag ham skimtes en af øens førende skikkelser, planteren Peter Smith, der bl.a. havde tjent sig op på slavehandel. Også ved guvernørvalget efter H.s død spillede Smith en afgørende rolle, idet v.Holten for at sikre sit valg måtte indgå en aftale med ham.

Familie

1. gang 10.1.1697 på St. Thomas med Anna van Ockeren, død 26.8.1699 (gift 1. gang 1692 med Iver Jørgensen (Dyppel), 11694, gift 2. gang 1695 med Jan le Breton, død s.å.), d. af plantageejer Simon v.O. og (?) Josine de Wint (gift 1706 med Tobias van Wondergem). Gift 2. gang 27.2.1701 på St. Thomas med Catharina de Wint, død 18.12.1704 på St. Thomas (gift 1. gang med Samuel Beauvisage), d. af planter de W

Bibliografi

Pers.hist.t. 7.r.I, 1916 250. – Fr. Krarup sst. 2.r.VI, 1891 45. Waldemar Westergaard: Danish West Indies under company rule, N.Y. 1917. J. O. Bro-Jørgensen i Vore gamle tropekolonier I, 2.udg., 1966.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig