Cornelius Cruys, Niels Cruys (Kreutz), Cornelius Kreutz, 14.6.1657-14.6.1727, russisk admiral. Født i Stavanger, død i St. Petersborg, begravet i Amsterdam (Oude Kerk). C. der oprindelig hed Niels Olsen rejste som ung til Holland hvor han hollændiserede sit fornavn og erstattede efternavnet med C. Allerede 1680 førte han en hollandsk ostindiefarer. Han var tillige uddannet som skibsbygger, erfaren i opmåling og korttegning og meget kundskabsrig. 1696 blev han underekvipagemester ved admiralitetet i Amsterdam og traf her n.å. zar Peter der fik ham overtalt til som viceadmiral at gå til Rusland hvortil han kom okt. 1698. Han tog straks fat på anlægget af krigshavnen ved Taganrog, på opmåling af Dons sydlige løb og Det asovske hav, på kanalarbejder og på at bygge og organisere den russiske flåde. Han vandt ved sin dygtighed og ærlighed zarens tillid og venskab hvilket dog ikke hindrede at han 1700 på admiral (senere generaladmiral) Apraxins foranledning måtte finde sig i en barbarisk afstraffelse for en ringe forseelse. 1703 sendtes han til Holland for at få sine kort trykt og for at hverve officerer og matroser til den russiske flåde m.m. Under krigen med Sverige forsvarede han to gange St. Petersborg, og 1710 spillede han en vigtig rolle ved Viborgs erobring. Hans dygtighed og den tillid der vistes ham opvakte ganske naturligt de fornemme russeres skinsyge, og 1713 lykkedes det disse at ramme ham. Han var det år sendt til søs med nogle skibe for at dække Finland mod den svenske flåde. Under forfølgelse af de svenske skibe kom et af hans skibe på grund i skærgården ud for Helsingfors og måtte brændes. Han blev stillet for en krigsret og dømt til døden men benådet med forvisning til Kasan. Herfra kaldtes han dog tilbage efter et års forløb 1715, og zaren forsonede sig med ham ved at skænke ham 20.000 rubler og forskellige godser. 1718 blev han vicepræsident i admiralitetet og efter freden i Nystad admiral. C. betragtes med rette som den russiske flådes skaber. Han var almindelig agtet for sin ædelmodighed, retsind og gæstfrihed og var dertil en gudfrygtig mand der blev den reformerte kirke tro, beskyttede sine trosfæller og byggede en kirke for dem i St. Petersborg. Efter hans død flyttede enken med børnene til Holland og medtog C.s lig.

Familie

Forældre: købmand Ole Gudfastesen (død 1680) og Abelone Nielsdatter Koch (ca. 1623-1705). Gift Catharina Voogt, født i Holland, død tidligst 1742 sst.

Ikonografi

Maleri (marinemuseet i Leningrad).

Bibliografi

S. H. Finne-Grønn: Den vestlandske slegt Sundt, Kria. 1917. L. Daae i Norsk hist. t. 2.r. IV, Kria. 1884 413-33. G. L. Grove i Tidsskr. for søvæsen, 1899 69-83. Nieuw nederlandsch biografisch woordenboek IV, 1918 sp. 484 (m. litt.henvisn.). Eiliv Odde Hauge: Admiral av det blå flagg, CC, Oslo 1949.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig