E.P. Stokkebye, Erik Peter Stokkebye, 15.12.1845-16.11.1929, korngrosserer. Født i Odense, død i Kbh., urne på Ass. kgd. Efter at have gennemgået Grüners handelsakademi var S. 1864–66 i lære hos Mohr & Kjær i Kbh. og uddannede sig derefter ved et fireårigt ophold i udlandet i London, Hamburg (hos H. Pontoppidan & Co.) og Antwerpen. 1870 etablerede han sig sammen med P. D. Hvalsøe under firmaet S. & Hvalsøe der hurtigt oparbejdede en forretning i korn af efter danske forhold meget betydelige dimensioner. Firmaet var både eksportør af dansk byg til Europa og andre verdensdele og importør af hvede og senere majs fra Nord- og Sydamerika. 1894 måtte det imidlertid som følge af fejlslagne dispositioner opgive sit bo til konkursbehandling. Efter fallitten stiftedes ved medvirken af dets tidligere forbindelser A/S Kjøbenhavns Korn- og Foderstofforretning med S. og Hvalsøe som direktører, og i nogle år gjordes også her betydelige forretninger, men så indtrådte atter en økonomisk katastrofe, og med senere forsøg på gennem et nyt firma at skabe sig forretning havde S. ikke held. Han måtte derefter indskrænke sig til at drive nogen assurancevirksomhed. Selv om det således ikke lykkedes S. at skabe en stor og blivende forretning, kan man ikke frakende ham mange værdifulde købmandsegenskaber som på forskellig måde satte sig spor i vor storhandels udvikling. Særlig bør det nævnes at han ved sine store importer hjalp frihavnen over dens første vanskelige år, og samtidig var han virksom i arbejdet for dens udstyr med lossegrejer, silopakhus m.v. S. var 1875–1904 medlem af bedømmelses- og voldgiftsudvalget for korn- og foderstoffer på Kbh.s børs, 1881–94 af bestyrelsen for A/S De danske Spritfabrikker og 1891–94 af bestyrelsen for Dampskibsselskabet Thingvalla. Gennem en del år skrev han fortrinlige beretninger om korn til den af Grosserersocietetets komité årlig udsendte handelsberetning.

Familie

Forældre: købmand Joseph Jensen S. (1817–88) og Johanne Elise Madsen (1820–76). Gift 9.10.1874 i Kbh. (Cit.) med Louise Sophie Bertha Busse, født 27.12.1851 i Kbh. (Petri), død 8.12.1939 sst., d. af overmaskinmester ved Det sjællandske jernbaneselskab Otto Friedrich August B. (1822–83) og Louise Albertine Rost (1833–1901).

Udnævnelser

R. 1888.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig