Eiler Rønnow, d. 1434, d. 15.11.1434, til Ejsbøl (ved Haderslev), rigsråd. Efter at hertug Gerhard var faldet mod ditmarskerne 1404 i hørte R. til de råder der styrede Slesvig sammen med enkehertuginde Elisabeth, og han stod ved hendes side under de første stadier af striden med Erik af Pommern; men efter at dommen i Nyborg 1413 havde underkendt Schauenburgernes ret til hertugdømmet gik R. sammen med sin bror Tønne og flere andre hertugelige råder over til kongen der lønnede ham med en plads i sit rigsråd. Desuden fik han som forlening Lundenæs hvortil han nævnes 1423. Han led store tab under den fortsatte fejde, men holdt troligt ud, og ved Horsensstilstanden 1432 sikredes hans besiddelser i Slesvig. 1434 fulgte han kong Erik på hans tog til Stockholm og nævnes blandt de danske garanter for det kommende Halmstadmøde men ikke senere og er sandsynligvis død før de store forhandlinger.

Familie

Forældre: Nicolaus R. kaldet Kierl (død tidligst 1403) og Berta. Gift Birgitte Limbek.

Bibliografi

Erik Ldnnroth: Sverige och Kalmarunionen, Göteborg 1934 (2. opl. 1969). Jens E. Olesen: Rigsråd, kongemagt, union, 1980.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig