Erik Olsen, f. 26.4.1912, maskinmester. Født i Odense. Efter mellemskoleeksamen kom O. i lære som maskinarbejder og tog maskinmestereksamen 1930. En årrække sejlede han som maskinmester og blev 1938 ansat ved Odense kommunale elektricitetsværk. – Da besættelsen af Danmark kom 1940 var O. fra den første dag indstillet på, at den måtte besvares med fysisk modstand, og allerede 9. april 1940 forsøgte han sig med sabotage. Gennem en sergent på den lokale garnison modtog han et par håndbomber som han samme aften kastede mod et godstog, og i de følgende måneder forsøgte han sig på egen hånd og uden organisatoriske forbindelser med småsabotage. 1942 fik han kontakt med byens kommunistiske organisation der opfordrede ham til at overtage ledelsen af sabotagen i byen, og fra nu af gennemførte han i spidsen for en gruppe en række brandsabotager. I juni 1943 fik han kontakt med faldskærmsmanden Peter Carlsen, og under dæknavnet Walther blev han byens førende sabotør, forsynet gennem faldskærmsorganisationen med engelsk materiel. Hans talrige aktioner var rettet mod tyske installationer og materiel, mod industrier i byen og navnlig mod skibe i tysk sejlads. Fra sommeren 1944 indlod "Walther"-gruppen sig i direkte angreb på det tyske sikkerhedspoliti, så aktionerne med hyppige ildkampe fik karakter af partisanvirksomhed. Aktionerne blev udført med stor dristighed og opfindsomhed i metode og med stadig øget organisation, herunder samarbejde med legale kræfter i byen. I begyndelsen af 1945 var O. så velkendt og så stærkt eftersøgt, at han måtte overlade arbejdet til andre i de grupper han havde uddannet, og tage til Sverige hvor han opholdt sig til befrielsen 1945. Efter krigen arbejdede O. igen som maskinmester i handelsflåden.

Familie

Forældre: smed Thorvald O. (1877-1954) og Kirstine Hansen (1873-1943). Gift 10.8.1936 med Ellinor Laura Hansa Nielsen, født 9.4.1917 i Dreslette, d. af bolsmand Anders Jørgen N. og Kristine Eline Marie Hansen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig