Erling Kiær, 11.11.1903-22.10.1980, bogbinder. Født i Kerte sg., Fyn, død i Helsingør, begravet sst. K. gik på Sorø akademis skole, hvorefter han arbejdede i landbruget, blev kaptajn i hæren og uddannet som bogbinder. Hans virksomhed lå i Helsingør. – Da de tyske forfølgelser af danske jøder satte ind i efteråret 1943, var K. en af de første der aktivt organiserede arbejdet med at transportere dem til Sverige. Flugten foregik i særdeleshed fra Snekkersten og Gilleleje. I midten af okt. 1943 måtte K. selv melde sig som flygtning i Sverige. Han fortsatte imidlertid sit illegale arbejde. Fra Helsingborg foretog han regelmæssige sejlture til den danske kyst for at bringe flygtninge og post til Sverige. 12.5.1944 blev hans motorbåd opbragt ud for Ellekilde Hage af tyske patruljebåde. Han blev ført til Vestre fængsel og senere til tysk koncentrationslejr. – Det lykkedes K. at overleve, og han vendte tilbage til Danmark. 1947 blev han udnævnt til kgl. svensk konsul i Helsingør. Han modtog den svenske Vasaorden af 1. grad. K. har skildret sine oplevelser i bogen Med Gestapo i Kølvandet, 1945.

Familie

Forældre: forpagter August Kiær og Emmely Andrew. Gift 9.5.1931 i Helsingør (Skt. Olai) med Ingrid Vejby Rasmussen, født 16.2.1907 i Helsingør, d. af grosserer Rasmus Georg R. og Olga Karoline Jensen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig