Erling Kristiansen, Erling Engelbrecht Kristiansen, 31.12.1912-21.5.2005, ambassadør. Født i Terndrup, Lyngby sg., Helium hrd. K. der voksede op i Brande blev student fra Herning 1931 og gik i gang med statsvidenskabelige studier som han foruden i København dyrkede under lange ophold i London, Paris og Genève. Hans begavelse og flid skaffede ham stipendier der muliggjorde rejserne og en næsten ti-årig studietid, under hvilken han indhøstede en overordentlig viden og desuden perfektion i de europæiske hovedsprog. Inden han 1941 tog sin statsvidenskabelige eksamen var han engageret i den internationale studenterbevægelse hvor han 1935 blev generalsekretær for den internationale sammenslutning af akademiske folkeforbunds-foreninger for det følgende år, kun 24 år gammel, at blive denne sammenslutnings hidtil yngste præsident. – Efter sin eksamen ansattes K. i arbejds- og socialministeriet hvor han 1943 blev fuldmægtig. Men allerede samme år måtte han efter den nazistiske besættelsesmagts aktion mod jødiske statsborgere med sin hustru flygte til Sverige. Her knyttedes han i Stockholm til den under gesandtskabet oprettede flygtningeadministration for de efterhånden mange tusinde danske der havde søgt tilflugt i Sverige. K.s gradvise overgang til udenrigsministeriet befæstedes, da krigens afslutning nærmede sig, og de frie danske gesandtskaber i London og Washington sendte bud efter ham til assistance under forberedelsen af forsyningsproblemernes løsning. Efter befrielsen var han en tid lang vicekonsul og handelssekretær ved gesandtskabet i London, men kaldtes 1947 hjem til tjeneste i ministeriet. Her avancerede han hurtigt på de poster, fra hvilke han gennem den følgende snes år skulle komme til at øve sin væsentlige livsgerning: Danmarks faste delegerede ved organisationen for europæisk økonomisk samarbejde (OEEC) 1948–50, kontorchef 1951, udenrigsråd 1953, titulær ambassadør 1962. Bortset fra de to år i Paris i arbejdet med fordelingen af den amerikanske Marshall-hjælp til Europas genopbygning virkede K. i denne periode på de indre linjer, men med utallige rejser til møder og konferencer som højre hånd for de fleste af de skiftende udenrigsministre. 1964 blev han ambassadør i London hvor han forblev i 13 år.

Indenfor den kreds af unge nationaløkonomisk skolede embedsmænd der i tiden efter den anden verdenskrig på det tekniske og forhandlingsmæssige plan kom til at formidle Danmarks bestræbelser for deltagelse i samhandelens liberalisering og i videre forstand fastlæggelsen af overnationale rammer for det økonomiske samkvem, kom K. til at indtage en fremtrædende plads. Han var med i så at sige alle faser i denne proces, både hvor det mislykkedes – som under forhandlingerne om den nordiske toldunion og det første tilløb til medlemskabet af EF – og hvor der kom resultater – som under Marshallplanen og organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD), den europæiske frihandelssammenslutning (EFTA), den endelige tilslutning til det europæiske fællesmarked og i de bredere aftaler under den almindelige overenskomst om told og udenrigshandel (GATT). I sin fremtræden beskeden til det selvudslettende forblev K. i offentligheden næsten anonym. Til gengæld blev han i kraft af kundskaber, klar fremstillingsform og forhandlingsevner ikke blot højt værdsat i sit ministerium, indenfor den politiske ledelse og i erhvervslivet, men nød også stor anerkendelse i det internationale politiske og diplomatiske miljø, da han ved siden af varetagelsen af de særlige danske interesser ofte var i stand til at finde acceptable løsninger på konflikter mellem andre nationer.

Familie

Forældre: landinspektør Kristian Engelbrecht K. (1882–1965) og lærer Andrea Kirstine Madsen (1884–1976). Gift 3.6.1938 i Kbh. (b.v.) med forfatter Annemarie Klara Franziska Selinko, født 1.9.1914 i Wien, død 28.7.1986, d. af ritmester Felix S. (1882–1934) og Grete Wolf (1892–1946).

Udnævnelser

R. 1951. R1. 1955. K. 1959. K1. 1965. S.K. 1977.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Interview i Berl. tid. 1.3.1964. – Sst. 30.12.1972. – Papirer i Rigsark.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig