Eskil, biskop i Århus, d. ca. 1165, biskop i Århus. E. nævnes første gang blandt de tilstedeværende bisper da Valdemar I efter sejren på Grathe hede skænkede Cistercienserne Vitskøl (1158). I den store kirkestrid stod han først ligesom flere andre bisper og kong Valdemar på den kejserlige paves side, men fulgte snart efter det begyndende omslag i kongens kirkepolitik og viste sin tilslutning til det franske parti og ærkebiskop Eskil ved at medvirke til oprettelsen af et cistercienserkloster i Århus stift. Han gav nemlig vitskølabbeden Henrik en grund i Sabro dertil, og da den ikke var efter ønske ombyttede han den med en anden i Sminge (1165). Snart drog munkene ind i det nye kloster, men det blev atter flyttet, og først i Øm fandt det blivende sted. E. var imidlertid pludselig død på et vendertog; munkene førte deres relikvier og klostergrundlæggerens lig med sig alt som de skiftede bolig.

Bibliografi

Scriptores minores, udg. M. Cl. Gertz II, 1918-22 (fot. optr. 1970). – Sv. E. Green-Pedersen i Århus stifts årbøger LVII, 1964 173-226. Niels Skyum-Nielsen: Kvinde og slave, 1971. Brian McGuire: Conflict and continuity at Øm abbey, 1976.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig