G.A.L. Thorsen

G.A.L. Thorsen, Georg Arthur Lawsha Thorsen, 7.3.1916-16.2.1992, fabrikant. G.A.L. Thorsen voksede op i Frederikshavn og var efter sin skolegang beskæftiget ved landbruget. Efter en rygskade måtte han dog opgive dette erhverv og blev derefter først hotelkarl og 1940 indehaver af en kaffebar i Frederikshavn. Samtidig gik han i slutningen af 1930erne ind i fiskeribranchen idet han med økonomisk succes investerede i fiskekuttere samt filet- og fiskemelsproduktion. Under krigen befordrede han på sine kuttere mange flygtninge til Sverige, men hans handelsforbindelser med tyskerne medførte, at han efter krigen måtte begynde på bar bund. Med sine uomtvistelige handels- og opfindertalenter kom han dog fra slutningen af 1940erne igen økonomisk på fode. En tid samarbejdede han med Karl Krøyer om produktion af trykkogere og stegepander, men slog sig for alvor igennem efter at han 1952 begyndte en produktion af stålvaske, baseret på en ny – og langt billigere – fremstillingsmetode. I løbet af få år blev hans hastigt voksende fabriksvirksomhed i Århus førende på området såvel i Danmark som i Vesteuropa og USA hvor der blev etableret en række licensfabrikker. Senere optog han med succes produktion af færdige køkkenelementer og – ligeledes efter en nyudviklet og langt billigere produktionsmetode – radiatorer, og også på dette område blev virksomheden kraftigt udvidet ved oprettelsen af licensfabrikker og salg af patentrettigheder til udlandet.

Sideløbende med fabrikationsvirksomheden foretog G.A.L. Thorsen store opkøb af jord i byudviklingsområder og fra slutningen af 1960erne beskæftigede han sig især med byggemodningsprojekter og boligbyggeri i såvel Danmark som Vesttyskland. Den økonomiske krise i 1970erne forårsagede dog betydelige indskrænkninger og tab i såvel disse aktiviteter som i hans øvrige virksomheder af hvilke flere har måttet afvikles G.A.L. Thorsens virksomhed har været karakteriseret af en utrættelig fantasi og opfindervirksomhed der også har resulteret i flere fejlslagne projekter, bl.a. om produktion af elbiler og etablering af olieforsyningsanlæg. Med megen sans for reklame forstod han at skabe sig et image som den self-made og uimponerede jyske fabrikant og handelsmand "i træsko og uden slips". I folkemunde blev han kaldt Gale Thorsen. G.A.L. Thorsen gik fallit 1982.

Familie

G.A.L. Thorsen blev født i København; begravet på Risskov kirkegård.

Forældre: civilingeniør, senere chefingeniør George Arthur Lawsha (død 1916) og oldfrue Kristine Thorsen (1881–1951). Gift 24.2.1942 i Frederikshavn (b.v.) med Gudrun Elise Harriet Petersen, født 18.9.1917 i Fausing, død 2013, d. af skomagermester Søren Holger Petersen (1881–1961) og Nicoline Nielsine Rasmussen (1874–1925).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Interview i Demokraten 25.1.1955. – Børsen 21.8.1969. L. Ottensten i Weekendavisen 3.9.1982.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig