G. Rosenkilde, Georg Henricus Rosenkilde, 15.11.1814-23.5.1891, fotograf, kalligraf. G. Rosenkilde blev ikke student som faderen og broderen, men gik underofficersvejen. Det var som krigsassessor og som lærer i ret- og skønskrivning ved sit eget institut han i foråret 1863 tillige gav sig til at fotografere med eget atelier. 1865 bistod han Just Mathias Thiele ved fremstilling af fotoraderinger. I den underbelyste, fremkaldte hinde på et vanligt glasnegativ indridses med radernål eller lignende et billede, hvoraf der på fotografisk vis tages det ønskede antal aftryk. Thiele og G. Rosenkilde fik Wilhelm Marstrand og andre til at forsøge sig, og G. Rosenkilde udstillede det følgende år i Stockholm en række af disse billeder. Det der gjorde G. Rosenkilde kendt var dog hans fotografiske "kostymebilleder" hvoraf den første serie kom 1864 med visitkortfotos af Det kgl. teaters forende kunstnere i yndede roller.

De følgende år opdyrkede han en anden specialitet: på visitkortkartonen var litograferet to felter, i det øverste var indklæbet et halvfigursportræt af en digter, politiker, maler, billedhugger, arkitekt eller komponist, og i det nederste felt et vers eller en sentens, en politisk udtalelse, ofte om Sønderjylland, et maleri eller en tegning, en skulptur, en opstalt eller et par nodelinjer, alt naturligvis fra den gengivnes produktion, og på kartonens bagside ofte med den pågældendes navnetræk i faksimile.

Kostumebillederne udkom 1865 også i stort format. Da hovedparten af portrætterne er optaget med anvendelse af multiplikatorkassette der på én stor plade gav plads til mange små billeder, er de ensartet monterede billeder ikke altid identiske.

Om sin bror udsendte G. Rosenkilde ca. 1872 i bogform A. Rosenkilde Sceniske Billeder. 1881 udgav Ernst Bojesen med G. Rosenkildes optagelser Kunstner-Album. Fotografiske Portraiter med kortfattede Biografier samt Gjengivelser af Kunstværker i to bind med hvert 24 bildende kunstnere.

Familie

G. Rosenkilde blev født i København, død samme sted.

Forældre: kgl. skuespiller Christen Niemann Rosenkilde (1786–1861) og Maren F. Christensen (1786–1852).

Gift 24.2.1849 i København (Trin.) med Wassmine Cathrine Wassmann, født 23.8.1823 i Nakskov, død 8.12.1889 i København (Holmens), datter af arrestforvarer Johan Gottlieb Wassmann (ca. 1778–1823, gift 1. gang med Cathrine Magdalene Winther) og Juliane Wolfermann.

Bror til Adolph Rosenkilde og Julie Sødring.

Udnævnelser

R. 1884.

Ikonografi

Tegning af J.V. Gertner, 1845. Foto.

Bibliografi

G.R. Fortegn, over fotografiske arbejder, 1871. – J. M. Thiele: Af mit livs årbøger, udg. Carl Dumreicher II, 1917 190.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig