Georg Fjelrad, Georg Søren Fjelrad, 19.11.1901-1.12.1979, domorganist. Opvokset i et musikerhjem og med tidligt viste anlæg på klaver var Georg Fjelrad allerede i skoletiden bestemt for en musikerbane. Han blev elev hos N.O. Raasted, dengang organist ved Vor Frue kirke i Odense, og bestod allerede som 17-årig organisteksamen ved Det kgl. da. musikkonservatorium dec. 1918. 1920-21 videreuddannede han sig hos Karl Straube på konservatoriet i Leipzig hvor han tillige havde Robert Teichmuller som klaverlærer. Sin første fremtræden havde han som orgelsolist ved en Skandinavien-turné Straube og Thomanerkoret fra Leipzig holdt 1922, og samme år havde han debutkoncert i København hvor han, usædvanligt for den tid, men inspireret af Leipzigerårene og den Bach-renæssance der fandt sted dér, spillede et rent Bach-program.

Georg Fjelrad virkede som organist i Thisted 1922-27, ved Skt. Pauls kirke i Århus 1927-48, derefter ved Odense domkirke og fra 1955-72 ved Århus domkirke. Tillige var han fra grundlæggelsen 1927 og til 1971 lærer, fra 1965 professor, i orgelspil ved Det jyske musikkonservatorium bortset fra hans tid i Odense, hvor han var lærer ved Det fynske musikkonservatorium. Disse ansættelser danner rammen om Georg Fjelrads væsentligste indsats i dansk musikliv, som orgelspiller og -pædagog. Med et meget vidtspændende repertoire med hovedpunkter i Bach, César Franck og Max Reger var Georg Fjelrad en af sin tids betydeligste danske organister med en teknisk virtuositet og et temperament der fængede og skabte respekt både om ham og om orglet som instrument. Han var også en efterspurgt koncertgiver i udlandet. Uden at fornægte de tekniske og fortolkningsmæssige principper han havde lært hos Straube, havde han en sjælden evne til at forny sig, også repertoiremæssigt med det nyeste, gennem 50 års koncertvirksomhed.

Hans elevkreds var stor, og hans format, viden og udstråling, en stærk livskraft undertiden parret med en besk humor, skabte nogle af landets bedste organister i den følgende generation, også hvad angår omhu for gudstjenestespillets krav. Han har selv givet følgende svar på, hvorfor man bliver organist: "fordi det er det eneste, man har lyst til, og fordi man hører hjemme i kirken og ved orglet". Georg Fjelrad har også virket som dirigent, var i en årrække overdirigent for De samlede jydske sangforeninger og Den fynske centralsangforening, var indtil statsovertagelsen 1963 medlem af bestyrelsen for Det jyske musikkonservatorium og i perioder medlem af bestyrelsen for Dansk organist- og kantorsamfund og Samfundet dansk kirkesang.

Familie

Georg Fjelrad blev født i Odense (domsogn), død i Århus, begravet samme sted.

Forældre: musiker Peter Georg Julius Fjelrad (1876-1957) og Hanna Agnete Marie Sørensen (1878-1963). Gift 14.5.1926 i Thisted kirke med Inger Sofie Bach, født 2.10.1902 i Thisted, datter af direktør Johannes Jensen Bach (1877-1946) og Rigmor Albertine Kirstine Larsen (1878-1952).

Udnævnelser

R. 1963.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Georg Fjelrad i Medd. fra Århus stift 1973, 1973 26-40.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig