Hans Púngujôq, f. ca. 1720, kateket. Født på Godthåbegnen. P. kom som dreng til Hans Egede efter koppeepidemien 1733 som han var en af de få der overlevede. Han blev undervist både i læsning og skrivning og de kristne grundbegreber, og 1736 tog han med Poul Egede til Christianshåb hvor han i december blev døbt med navnet Hans (efter Hans Egede). Han hjalp Poul Egede som tolk og med oversættelse af Bibelen sammen med Arnarsaq og var en god støtte i missionsarbejdet. Juli 1738-juni 1739 foretog han en rejse til Danmark (tilladelsen fik han, fordi han allerede havde haft kopperne), og blev her undervist af den hjemvendte Hans Egede der hjemsendte ham med anbefaling som kateket, og han blev da ansat som sådan 1739. – I de følgende år omtales han af missionærer som et stille og skikkeligt gemyt, men der savnes underretning om hans senere liv. Som en af de allerførste i sit folk der gik ind i en formidlende rolle i mødet mellem den gamle eskimoiske religion og den nye europæiske kristendom og kultur fik P. sammen med enkelte andre – Arnarsaq og Poul Grønlænder – stor betydning for dette mødes relativt fredelige forløb ved at opbygge en gensidig tillid mellem parterne.

Bibliografi

Hans Egede: Omstændelig relation ang. den grønlandske missions begyndelse, 1738 (fot. optr. 1971). Poul Egede: Continuation af relationerne ..., 1741 (fot. optr. 1971). A. Bertelsen: Grønlænderne i Danm., 1945 = Medd. om Grønland CXLV,2.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig