Herman Krattman, d. .1704, katolsk prædikant, forfatter. Død i Paris. Hvad K. oprindelig hed, og hvem han egentlig var, vides ikke. Det vides blot, at han var født i Danmark af danske forældre, at han omkring 1665 forlod landet og gik over til katolicismen, indtrådte i dominikanerordenen og slog sig ned i Paris. Denne orden var en prædikeorden, og K. har efter alt at dømme haft fremragende gaver som prædikant, siden han blev Ludvig XIVs hofprædikant og med kongens understøttelse virkede for at føre de landsmænd han traf, tillige med tyskere og hollændere, tilbage til den romerske kirke. Han kaldte sig "Nationum septentrionalium eleemosynarius et prædicator regis Franciae". Blandt hans efterladte papirer fandtes en nu tabt fortegnelse på henved 200 danske, norske og holstenere som han havde vundet, og blandt dem var den senere berømte anatom Jacob Winsløw, i hvis arme K. døde. Efter nogle arkivfund ser det ud til, at K. havde planlagt en mission for rekatolicering af Danmark. Fra hans hånd foreligger der et par mindre skrifter: En Liden Kort oc enfoldige Catholiske Catechismus. 1693, beregnet "for de Danske, som vil antage den Romerske Catholiske Tro i Paris" og Catholiske Haandbog. 1696, en opbyggelsesbog for de danske konvertitter i Frankrig. Begge bøger var først udgivet på tysk og hollandsk, men disse udgaver er i tidens løb gået tabt. K.s religiøse alvor er ubestridelig, hans polemik mod lutherdommen som "den kætterske formørkelse og vildfarelse" er åbenbar, og han gengiver de ældre katolske legender om, hvorledes Luther døde efter et sold og omgående gik i forrådnelse, og hvorledes Calvin i levende live blev ædt af orme, træk der ikke var uden apologetisk slagkraft.

Bibliografi

C. F. W. Bendz: Autentiske efterretn. om J. B. Winsløws overgang til den katolske kirke, 1846. J. B. Metzler i Pers. hist. t. 6.r.II, 1911 51f. Samme i Varden IX, 1911 437–50; X, 1912 483–98. L'autobiographie de J. B. Winslow, udg. Vilh. Maar, 1912 96f 108f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig