Jørgen Ringnis, Jørgen (Jürgen) Ringnis (Rincknis, Ringenes), d. 2.5.1652, billedskærer. Død i Nakskov. Efter navnet at dømme må R. antages at stamme fra kirkebyen Ringenæs nord for Flensborg fjord, og adskillige træk i hans arbejder tyder på at han har fået sin uddannelse hos Hinrich Ringerinck i Flensborg. Rimeligvis er et par prædikestole på Alt (Nordborg, Oksbøl) ungdomsarbejder af R. der senere udelukkende virkede på Lolland og Falster. 1630–31 udførte han prædikestolen og orgelpulpituret i Nakskov kirke der begge er tydeligt prægede af Flensborgmaneren. Endnu på det tidspunkt synes han at have boet i Maribo men senere, i hvert fald fra 1937, omtales han som hjemmehørende i Nakskov. I de følgende år udførte han foruden andre snitværker en lang række altertavler og prædikestole, de fleste til falsterske kirker, deriblandt prædikestolene i Nykøbing og Stubbekøbing der røber påvirkning af Ejler Schrøders arbejde i Herlufsholm. Hans yngste kendte snitværk er altertavlen i Nr. Alslev fra 1652–53. Hans kompositioner bærer til det sidste præget af at han har lært kunsten i et værksted hvor højrenæssancens traditioner herskede. Men til ornamentale enkeltheder bruger hans barokkens bruskværk med smag og dygtighed, og skønt han sikkert har arbejdet hurtigt og billigt, virker hans dekorative arbejder elegante og festlige. Fr.borg-museet ejer et af hans verdslige skabe; forskelligt snitværk findes i Nationalmuseet og museet i Maribo.

Bibliografi

Chr. Axel Jensen: Danm.s snedkere og billedsnidere, 1911. Samme i Lolland-Falsters hist. samf.s årbog XXV 1937 83–94. Danm.s kirker. Præstø amt II, 1933–35; Maribo amt I–II. 1948–51. F. Nabe-Nielsen i Årbog for Lolland-Falsters hist. samf. 1976 142–48.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig