J.B. Krarup, Janus Balthasar Krarup, 22.7.1829-12.10.1898, landøkonom. Født i Nykøbing M, død i Haslev, begravet sst. K. voksede op under beskedne kår, kom i urtekræmmerlære i Kbh., men havde mere lyst til landbruget og kom derfor ud hos farbroderen Janus Balthasar Krarup i Gerlev, Horns herred, indtil han gennem landhusholdningsselskabet fik plads på landvæsensinstituttet Haraldslund hos fætteren N. B. Krarup (1802–65). Her udvikledes hans evner, og han deltog med iver og lyst både i det praktiske arbejde og den teoretiske undervisning. K. var derefter et par år forvalter på større gårde, men vendte 1851 tilbage til Haraldslund som lærer ved instituttet. 1855 solgte N. B. Krarup Haraldslund, men K., der ved selvstudier havde videreuddannet sig, fortsatte skolen efter tilsvarende mønster på Skårupgård nord for Århus. Kurset var både praktisk og teoretisk, og skolens elever kunne deltage i arbejdet på ejendommen. 1867 købte K. Daugård ved Vejle og flyttede skolen hertil, men 1874 opgav han skolearbejdet og købte en mindre ejendom i Ørnstrup syd for Horsens. Som landbrugslærer udmærkede K. sig ved grundighed og ved evnen til gennem sin iver og veltalenhed at kunne vække elevernes interesse. Hans skolevirksomhed havde en årrække betydelig søgning, men påførtes efterhånden en ødelæggende konkurrence på den ene side af landbohøjskolen, på den anden side af de nyetablerede landboskoler med disses kortere kurser. – K. var en flittig bidragyder til landbrugspressen især til Tidsskrift for Landøkonomi, og han behandlede et bredt udvalg af faglige spørgsmål. I drøftelserne omkring den jyske kvægavl gav han udtryk for en selvstændig opfattelse med fremhævelse af mellemformernes betydning. Hans litterære hovedværk er Beskrivelse af Landbrugets Udvikling i Danmark fra 1835 til Nutiden, der blev udgivet af landhusholdningsselskabet. K. begyndte udarbejdelsen i Ørnstrup i 1890 og flyttede 1892 til Assens og 1897 til Haslev for bedre at kunne forestå indsamlingen af materiale til værket. Han nåede at beskrive Jylland (I-III) og Fyn (IV) således at de sidste to bind kunne fuldføres på grundlag af hans forarbejder af S. C. A. Tuxen. Fremstillingen er kyndig og bredt anlagt, og værket rummer et overordentlig stort materiale men dispositionen af de enkelte bind er ikke heldig, og det materiale K. har haft til rådighed er af meget svingende værdi, ikke mindst med hensyn til det historiske perspektiv hvor værket skulle bygge videre fra amtsbeskrivelserne. Det rummer imidlertid en rigdom af oplysninger til særlig det større landbrugs situation ved slutningen af 1800-tallet. K. var desuden en hyppigt benyttet foredragsholder og tog ivrigt del i det landbrugsfaglige foreningsarbejde uden dog at opnå nogen mere fremtrædende placering.

Familie

Forældre: sognepræst i Nykøbing M., senere stiftsprovst i Ålborg Jens K. (1783–1836) og Arnoldine Christine Wormslev (1791–1856). 31.7.1856 i Gelsted med Sophie Elisabeth Caroline Krag, født 7.7.1832 i Gelsted, død 8.5.1916 i Anst, d. af sognepræst Mourits Gotthold K. (1794–1864, II 1819 med Maren Dorph, (1800–24) og Anna Dorthea Albinus (1801–92).

Udnævnelser

R. 1888.

Bibliografi

G. Galschiøt: Landbrug og landmænd i Danm., 1888 81f. Landmandsbl. XXXI, 1898 637f. Ugeskr. for landmænd, s.å. 529f. A. Bing i J. B. Krarup: Beskr. af landbrugets udvikl. i Danm. III, 1899 I-XI. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig