Jens Christensen Lønborg, ca. 1663(?)-14.8.1700, forfatter. Født i Odense (?), død i Grenå. L. er muligvis identisk med den Ianus Christiani Othinianus der 1681 blev student fra Odense gymnasium. 1691 levede han i Ebeltoft og kaldte sig "en fattig Student, som har i Verden ingen Patroner, at hvilke jeg mig nogen Forfremmelse kand formode". 1699 fik han det lille rektorat i Grenå hvor han kun kom til at fungere tre fjerdingår. L.s forfatterskab består af et religiøst digt i Elias Naurs manér Lazari Helvede og Himmerig, 1691 (nyt oplag 1740), andagtsbogen Spare-Minuter eller Korte Sukke over alle Søndags og Hellig-Dags Evangelier ... Riimviis forfattede (approberet til tryk 1691, men kun bevaret i en senere, udateret udgave) samt hans hovedværk i svungen barokstil, Tvende bibliske Historier om Susanna og den Forlorne Søn udi lystig Samtale Riimbefattede og Comoedisk- Viis anrettede, udgivet få måneder efter forfatterens død, men med trykkeår 1701. Det er et af de få bidrag i vor litteratur til barokdramaet, men samtidig en sidste udløber af den gamle skolekomedies moraliteter. Sujetterne er tidligere dramatisk behandlet mangfoldige gange både på tysk, hollandsk og dansk (bl.a. af Peder Hegelund), men selv om L. har kendt nogle af disse forgængere må hans udformning betegnes som original. Situationer og dialog er præget af djærv realisme, og versifikationen er ganske behændig med skiftende verse-mål hvorved aleksandrinernes ensformighed brydes. Stilen har den "anden schlesiske skole"s voldsomhed og billedpragt, og indflydelsen fra barokoperaen er tydelig i de indskudte ariemæssige monologer samt ræsonnerende og moraliserende korsatser. At bogen optryktes 1708 og 1724 vidner om den lykke stykkerne gjorde, og de har sikret L. en varig, om end beskeden plads i dansk dramas historie.

Bibliografi

J. Paludan: Fremmed indflydelse på den da. nationallit. I-II, 1887-1913. Emil Frederiksen: Barokken i da. digtn., 1935 135-40. F. J. Billeskov Jansen: Danm.s digtekunst I, 1944 (fot. optr. 1964) 220f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig