Jeppe Madsen Ohlsen, 18.5.1891-7.6.1948, maler. Født i Christiansfeld, død i Sejs, begravet i Linå. Næppe nogen i dansk kunst har skildret livstristessen og sørgmodigheden så intenst og overbevisende som M.O. Hans udgangspunkt, både personligt og kunstnerisk, er byen Christiansfeld, og de mest markante malerier fra den ikke særlig store produktion er dem han har lavet over motiver fra det religiøse liv i herrnhuternes by. Stynede træer, grå huse, sortklædte mennesker er et karakteristisk motiv, men sommetider lod han også, på allegorisk vis, døden optræde i de skumringsgrå billeder. M. O. blev udlært som håndværksmaler og opsøgte et par private kunstskoler, men nogen større medgang som kunstner fik han ikke i levende live skønt han deltog i en række fællesudstillinger, de fleste i Sønderjylland. Ofte måtte han hutle sig igennem ved forskellige jobs, og i en periode i 1942 blev han endog tvangsanbragt på arbejdsanstalten i Fredericia. I det meste af sit liv havde han det svært med sig selv og sine omgivelser. Efter hans død blev der foranstaltet mindeudstillinger i Ålborg (kunstmuseet), Århus (Kunstsalonen) og Odense og en mindeophængning på Charlottenborgs efterårsudstilling 1950. Siden har hans arbejder været vist på en lang række udstillinger, og der har sædvanligvis været stor publikumsinteresse for hans særprægede og dystert stemningsfulde kunst. Flere af hans malerier kan ses på Sønderjyllands kunstmuseum i Tønder.

Familie

Forældre: skræddermester, senere missionær Claus Friederich Ohlsen (1864-ca. 1920) og Christine Jensine Jensen (1870-ca. 1946). Gift 30.5.1928 i Maribo (b.v.) med Emmy Astrid Andersen, født 9.1.1904 i Toreby, d. af arbejdsmand Hans Peder A. (1856-1926) og Johanne Rasmussen (født 1862). Ægteskabet opløst.

Bibliografi

Herman Madsen: J. M. O., 1950. Kat. til udstill. Århus kunstbygn. 1972, med tekst af Jørgen Mågård og breve i uddrag).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig