Joen Waagstein, 4.9.1879-15.12.1949, komponist, maler. Født i Klaksvik, Færøerne, død i Torshavn, begravet sst. W. røbede som barn kunstneriske evner og kom i 15-års alderen til Torshavn for at få undervisning i orgelspil hos organisten ved Torshavn kirke. Efter at være kommet tilbage til Klaksvik virkede han en tid som orgelspiller ved kirken dér samtidig med at han hjalp faderen med lærergerningen og drev en ivrig tegnevirksomhed. Hans drøm var at komme på kunstskole i København, men dette mente faderen ikke kunne føre til nogen acceptabel levevej. Efter et ophold på Jonstrup seminarium (omkr. 1898), hvor han især fik undervisning i musik og tegning, tog W. lærereksamen og ansattes kort efter som lærer ved Torshavns kommuneskole og Færøernes seminarium. 1908 tog W. organisteksamen i København og ansattes som organist ved Torshavns kirke, en stilling han bestred resten af sit liv. Som musikpædagog og korleder har W. gjort et for færøsk musikliv meget betydningsfuldt arbejde. Sideløbende med denne praktiske virksomhed har han, dels i samarbejde med danske og tyske folkemindesamlere, dels på selvstændig basis, gjort et stort arbejde med at indsamle gamle færøske folkemelodier, til dels økonomisk bistået af Færøernes lagting, Carlsbergfondet og staten. Som sangkomponist er W. højt skattet i sit hjemland. Hans melodier, oftest til ord af digterbrødrene J. H. O. og H. A. Djurhuus, kendes af hvert barn på øerne. De fleste af dem er udkommet i bogform på Færøerne og i København (Wilhelm Hansens musikforlag) og er også lejlighedsvis udsendt i Danmarks radio. En pionergerning udførte W. tillige som tegnelærer. Også på det billedkunstneriske felt gjorde den energiske kulturelle altmuligmand en frugtbringende indsats ved at åbne ungdommens øjne for kunstneriske værdier.

Trods denne flittige virksomhed på det pædagogiske og folkemusikalske område har W. som bildende kunstner efterladt sig en omfangsrig samling af egne arbejder, mest oliemalerier, hvoraf mange smykker væggene i færøske hjem. Også i Danmark og Norge har hans billeder været at se på udstillinger (Kleist, Blomquist, Charlottenborg). W.s motiver er gerne stilfærdige idyller, færøske landskaber og eksteriører, snart lyriske, snart fortællende. Effektjageri var ikke hans sag, hans skyhed for at virke letkøbt brillerende var stærkt rodfæstet, men hans bedste arbejder er af en stille prunkløs poesi der vidner om en naturelskers dybe kærlighed til sin hjemstavn.

Familie

Forældre: lærer, senere købmand Samuel Mikkel Joensen (1849-1921) og Marie Frederikke Olsen (1847-1923). Navneforandring ca. 1902. Gift 27.5.1906 i Vágur, Suðuroy, med Elsebeth Susanne Dahl, født 17.3.1883 i Vágur, død 16.1.1936 i Torshavn, d. af købmand, skibsreder Peter Hans D. (1893-1931) og Elsebeth Sofie Vilhelm (1845-1913).

Bibliografi

Tage Wind: J. W., 1952. Leif Waagstein i Min far var lærer, red. Chr. B. Schjørring m.fl., 1962 307-14.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig