Johan Batzke

Johan Batzke, Johan August Batzke, 29.9.1781 el. 1782-16.11.1876, gartner. Formentlig. Født i Wittenberg i Sachsen, død i Hillerød, begravet i Kbh. (Ass.). B. fik sin gartneruddannelse ved de hertugelige haver ved Friedrichenberg i Zerbst 1802–05. Derefter kom han til Danmark og blev først undergartner på Dronninggård. Herfra flyttede han til Sophienholm ved Frederiksdal hvor han indtil 1819 var gartner hos konferensråd J. C. C. Brun. 1819 nedsatte han sig som handelsgartner på Rolighedsdal på Østerbro i Kbh. indtil han 1826 lejede jord ved Store Ravnsborg på Nørrebro. I årenes løb blev dette handelsgartneri et af tidens største og mest moderne. Han udsendte som den første et rigt illustreret plantekatalog og havde forretningsforbindelser i Danmark og Sverige. Mange prydplanter er af B. indført sydfra og opformeret i hans væksthuse og planteskoler. På Store Ravnsborg begyndte B. at forædle og avle blomkålsfrø som lige siden har været et af dansk gartneris vigtigste eksportprodukter. B. virkede også som anlægsgartner og udførte sammen med sine sønner Carl August Wilhelm Batzke (1820–72) og Hans Ludvig Emil Batzke (1826–1912) et større antal have- og parkanlæg. I 1860'erne blev B.s haver og gartneri nedlagt da arealerne blev inddraget til byggeri. Han flyttede da til Hillerød og bosatte sig hos sin yngste søn i den gamle slotsgartnerbolig ved Jægerbakken hvor området og vejen senere blev kaldt "Batzkes Bakke".

Familie

10.1.1814 i Kbh. (Garn.) med Kirstine Vilhelmine Jacobsen, født 12.6.1787 i Hørsholm, død 14.8.1862 i Kbh. (Trin.), d. af husmand og kobbersmed Anders J. (ca. 1756–tidligst 1801) og Kirsten Christophersdatter (1760-tidligst 1801).

Kommentarer (2)

skrev Margrethe Floryan

En rettelse til geografien:

Wittenberg ligger ikke i Sachsen, men i Sachsen-Anhalt.

Med det på plads giver det også mening, at JB virkede i Zerbst.

Vh Margrethe Floryan

skrev Suzanne Rindom

Kære Margrethe Floryan
Tak for din kommentar.
Foreningen lex.dk har med en finanslovbevilling for perioden 2019 - 2022 fået til opgave at redigere og opdatere Den Store Danske. Derfor har vi ikke mulighed for at redigere og opdatere de øvrige værker på lex.dk. Værkerne bliver stillet til rådighed, som de så ud ved deres seneste opdatering. Vi håber på, at vi kan tilvejebringe midler til at opdatere de øvrige værker og beder om din forståelse for, at vi ikke kan begynde at ændre i artiklen, før det sker.
Med venlig hilsen
Redaktør Suzanne Rindom

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig