Johann Gerhard König, 29.11.1728-25 el. 26.6.1785, botaniker. Født på godset Lemenen (Ungernhof) i daværende polsk Livland, død i Jagrenatporum i Indien. K. gik i apotekerlære i Riga og kom tyve år gammel til Danmark hvor han i nogle år var ansat på apoteker i Sorø og Viborg. Senere fik han ansættelse i Karlskrona og tog derefter til Uppsala hvor han i to år (1757–59) studerede naturhistorie hos Carl v. Linné. I de følgende år gjorde han tjeneste på Frederiks hospital i Kbh. og benyttede sin fritid til at fortsætte de naturhistoriske studier. 1764 blev han af G. C. Oeder og P. Ascanius sendt til Bornholm for at indsamle naturalier, specielt planter til "Flora Danica", og 1765–66 med samme formål til Island. En af ham forfattet liste over islandske planter blev senere trykt som et tillæg til Eggert Ólafssons rejsebeskrivelse 1772. Hjemvendt til Kbh. studerede K. medicin, blev cand.med. 1767 og s.å. sendt til kolonien i Tranquebar som læge med pålæg om også at indsamle naturalier. Han skrev der en afhandling om danske, islandske og indiske lægeplanter og deres anvendelse der blev antaget som disputats af Kbh.s univ. som kreerede ham, skønt fraværende, til doktor (1773). I de første år indskrænkede han sin naturhistoriske virksomhed til Tranquebars omegn, men da han fandt en velynder i nabobben i Arcot (nær Madras) blev han sat i stand til at foretage længere rejser i Indien, til Siam (1779) og Ceylon (1781). I begyndelsen sendte han sine samlinger til Kbh., senere også til Lund og Uppsala. Han skrev selv ikke meget om sine fund, væsentlig plantebeskrivelser som han sendte til C. F. Rottbøll i Kbh. og A. J. Retzius i Lund der lod dem trykke her, men han skrev lange rejsebreve med meget botanisk indhold til korrespondenter i Europa hvoraf en del er trykt. I sine sidste år var han en nær ven af den engelske botaniker William Roxburgh der vistnok bevægede ham til at testamentere sine samlinger og manuskripter til sir Joseph Banks i London; de er nu i British Museum (Natural History). K. er en af 1700-tallets største plantesamlere der mere end nogen anden har lagt grunden til kendskabet til Indiens rige flora, og han forstod at interessere unge kolleger i missionens tjeneste, som J. P. Rottler og Chr. S. John der i mange år efter hans død fortsatte hans indsamlinger. Ikke få værker om Indiens flora hviler i væsentlig grad på K.s materiale, således et hovedværk som Roxburghs Piants of the coast of Coromandel (I, 1795). – En lille islandsk plante er af Linné kaldt Koenigia. -Medlem af Videnskabernes selskab 1781.

Familie

Forældre: forpagter Gerhard K. fra Kurland og Anna Alexandrina Wilde. Gift 1. gang før 1764 med Mariane Mørch. Gift 2. gang 26.12.1768 i Tranquebar med Catharine Elisabeth de Titoho (gift 1 . gang 1761 med pastor Frederik Dannefer Boeg, ca. 1726–68).

Bibliografi

Kbh.ske selsk.s skr. XII, 1779 383–402 (rejsebrev). -Progr. univ. Hafn. i anledn. af K.s og Fr. L. Bangs promotion til doctores med., 1773. J. Lind i Farmacevtisk tid. XXIII, 1913 103–07. Kai L. Henriksen: Oversigt over da. entomologis hist., 1921–37 = Entomologiske medd. XV 120f. Carl Christensen: Den danske botaniks hist. I, 1924–26 118f; II, s.å. 81–84 (bibliografi). – Kay Larsen: Dansk-ostindiske personalia og data (manus, i Kgl. bibl.)

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig