Johannes Holbek, 13.11.1872-14.5.1903, tegner. Født i Årby ved Kalundborg, død i Kbh., begravet i Snoldelev. Efter studentereksamen 1891 fra Roskilde besøgte H. teknisk skole før han kom på kunstakademiet. Her gik han imidlertid kun et enkelt semester i det betydningsfulde forår 1893 hvor man i Kbh. kunne se udstillinger af den nyeste franske kunst, van Gogh og Gauguin på Den frie og symbolister hos Kleis. H. søgte til Frankrig og fik under ophold 1893–95, 1898 og 1901–02 sin egentlige uddannelse på École des Beaux-Arts hos Gérôme og Gustave Moreau hvoraf særlig sidstnævnte fik betydning for ham. Skønt H. kun blev 30 år er hans produktion, som domineres af tegninger, forbavsende helstøbt. Formen bestemmes af sit åndelige indhold, og H. slutter sig dermed til symbolismen som på denne tid udfoldede sig særlig rigt i Paris og København og hvis mål var at skabe en syntese af intelligens og kunstnerisk vision. H.s livsværk er præget af selvfordybelse og hans religiøse baggrund. Han søgte det ideelle, det absolutte, og hans livssyn kom klarest til udtryk i tekst og tegninger i to publikationer Omkring Midlet I–III, 1899 og Dekadent Barbari, udgivet posthumt af vennen Jens Lund. Heri findes en symbolistisk fortælling Tama Rex som H. skrev allerede som tyveårig, men de består mest af satiriskanekdotiske tegninger der kan ses som et stadium mellem Fritz Jürgensen og Robert Storm Petersen og hvis stilistiske udtryk er hentet i den franske art nouveau hvor liniens dekorative betydning spiller en væsentlig rolle. H. tegnede en tid for København og for Politiken, men havde ellers ikke meget publikum. Hans arbejder blev refuseret både på Charlottenborg og Den frie udstilling. H. er repræsenteret i kobberstiksamlingen, Kunstindustrimuseet, bedst dog i Silkeborg museum.

Familie

Forældre: sognepræst, sidst i Snoldelev Christian Ohnsorg H. (1833–1912) og Marie Frederikke Ludovica Thune (1837–1916). Ugift.

Ikonografi

Malede selvportr. 1899 og 1902. Buste af R. Tegner (på graven 1903). Foto.

Bibliografi

J. H.: Tegninger, udg. Jacob Paludan, 1968 = Hasselbalchs kulturbibl. CCLXVI. Silkeborg museum: J. H. Malerier. Tegninger, 1965. – Louis Levy i III. tid. 24.5.1903. Jens Lund i Nationaltid. 9.7.1918. – Breve i Kgl. bibl.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig