Karel van Mander 2., 1579-26.2.1623, maler, gobelinfabrikant. Født i Koortryk, død i Delft. Uddannet af faderen og stærkt præget af Haarlemmer-skolen virkede v.M. ikke blot som maler (medlem af St. Lucas gildet 1613), men arbejdede tidligt med tegning af forbillederne (patronerne) til gobeliner. Han opnåede 1604 ansættelse i Franchoys Spierinx' store værksted, men under kummerlige økonomiske vilkår. Forskelige forhold bevirkede at han 1615 sammen med kunstneren Grimani og en tysk rigmand Nicolai Snouckaerts fra Querfurth selv startede en fabrik. v.M. kom i forbindelse med Danmark, rejste 1616 til Christian IV på Skanderborg og sikrede sig leverancen af en meget kostbar suite tapeter til udsmykning af riddersalen på det nybyggede Fr.borg; de skulle forherlige kongens liv og sejrvindingerne i den skånske krig. v.M. besøgte da de steder som skulle afbildes. Efter knap tre års forlob kunne han på en rejse til Danmark aflevere atten store pragtfulde gobeliner til kongen på Fr.borg; han fik yderligere bestilling på fire supplerende tapeter og leverede i den følgende tid desuden andre stykker, bordtæpper o.l., alt til kongens udelte tilfredshed. Han fik også andre store kunder, i Holland fx prinsen af Oranien. Der opstod imidlertid bitter strid mellem kompagnonerne, og det kom til de voldsomste scener; til sidst gav v. M. Snouckaerts pant i sine fordringer på kongen, men døde pludselig. Enken flygtede med sine otte børn til Kbh. hvor kongen skyldte dem penge, og hvor hun havde uafsatte gobeliner liggende (på Fr.borg), og gav sig under Christian IVs beskyttelse. Der begyndte nu her og i Holland en række processer som ikke altid faldt ud til hendes fordel; til slut synes hun dog at have fået gobelinerne fri. Hun var 1624 og 1628 i Holland, men vendte tilbage til Kbh. Hendes børn knyttedes hovedsagelig til Danmark og hertugdømmerne. - v.M. var, som hans arbejder viser, utvivlsomt en betydelig kunstner. De danske gobeliner brændte 1859 på Fr.borg, men der eksisterer andre fra hans fabrik. Man har intet sikkert maleri fra hans hånd, men Gavnøbillederne af prins Frederik (III) og prins Ulrik er henført til ham.

Familie

Forældre: maler og kunstskribent Karel v.M. (1548-1606). Gift 27.1.1608 med Cornelia Rooswijck, død 1654 i Kbh., d. af Jan Engelsz R. - Far til Karel v. M.(ca. 1609-70).

Bibliografi

F. R. Friis: Saml. til da. bygnings- og kunsthist., 1872-78. Samme: Bidrag til da. kunsthist., 1890-1901. Frederiksborg II, ved Fr. Beckett, 1914. O. Andrup i Kunstmuseets årsskr. 1932 104-40 og 1933-34 141-82.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig