Knud Overø

Knud Overø, 21.2.1922-4.11.2012, direktør for Ferrosan. Efter studentereksamen fra Akademisk kursus 1939 blev Knud Overø discipel på Skt. Jacobs apotek i København. På grund af forholdene i krigens sidste år blev studiet på Danmarks farmaceutiske højskole uønsket forlænget, og han blev først cand. pharm. 1946. I studietiden engagerede han sig i organisationsarbejde og blev formand for de studerendes råd og redaktør af de studerendes blad. Allerede før kandidateksamens afslutning var Knud Overø blevet ansat i medicinalfabrikken Ferrosans informationsafdeling. 1951 blev han som den første farmaceut HDer i salgsorganisation og reklame, og 1952 udnævntes han til prokurist i Ferrosan, 1960 til salgsdirektør og 1969-74 var han administrerende direktør, hvorefter han overlod den daglige administration til andre for selv at tage nye opgaver op. Knud Overø fortsatte som medlem af bestyrelsen 1974-97.

Antallet af Knud Overøs betydningsfulde poster var meget højt. Her nævnes nogle hverv der i bredden vidner om Knud Overøs evner og interesser: medlem af Industrirådets hovedbestyrelse, af Akademiet for de tekn. videnskaber og af miljøankenævnet, formand for eksportkreditrådet, medlem af Skibskreditfondens og af Eksportfinansieringsfondens repræsentantskaber, bestyrelsesmedlem i De danske Sukkerfabrikker, De forenede Papirfabrikker, porcelænsfabrikkerne Bing & Grøndahl og Norden, medlem af Privatbankens repræsentantskab og bestyrelse. Når hertil føjes aktiviteter i Turistrådet, emballageorganisationer og censorvirksomhed ved Danmarks farmaceutiske højskole og ved Handelshøjskolen har man lidt af Knud Overøs spændvidde.

Knud Overø kan betegnes som en moderne erhvervsmand præget af åbenhed og af interesse for erhverv og samfund. Uden at være aktiv som politiker gav han kommentarer til politiske beslutninger der angik industri og erhverv. Hans succes i forretningslivet skyldtes i første række evnen til at gribe sagens kerne, idérigdom og en uortodoks behandling af problemerne og dertil en ærlig og tillidvækkende optræden hvor han ikke tog sig selv for højtideligt.

Knud Overø var forfatter til mange artikler og kronikker hvor originale ideer er kommet til udtryk. Således i festskriftet for professor Thorkil Kristensen (1979) hvor han slår til lyd for "systemeksport" contra vareeksport, og i Ustrukturerede tanker om den farmaceutiske uddannelse fra 1976, hvor der foreslås et undervisningssystem for farmaceuter som let kan tilpasses ændrede krav i samfundet.

1992 blev Knud Overø æresdoktor ved Handelshøjskolen i København.

Familie

Knud Overø var født i København.

Forældre: toldpatruljemester C. M. H. O. (1888-1963) og Christine Prip (1892-1985). Gift 29.10.1942 i Kbh. med exam.pharm. Astrid Nielsen, født 24.1.1920 på Frbg., død 2008, d. af oberst, direktør Rasmus N. (1890-1970) og Karen Eriksen Kjærgaard (1889-1967).

Ikonografi

Foto (Privatbankens hovedsæde; Kgl. bibl.).

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig