Laust Nielsen Ladefoged, 19.5.1858-25.2.1934, grosserer. Født i Lille Ramsing ved Skive, død i London, begravet sst. L. voksede op på gården Lille Ramsing ved Skive. Ti år gammel kom han til Oddense højskole ved Skive hvor han fortsatte til sit 16.år. Herefter vendte han hjem og deltog indtil 1881 i arbejdet da han sammen med sin fætter, Chr. M. Ladefoged rejste til England og begyndte en kommissionsforretning for dansk fedekvæg. Allerede mens han boede hjemme havde han drevet en ret omfattende handel med levende kreaturer til eksport. – I England opbyggedes på få år en omfattende kommissionsforretning med levende kvæg, og fra midten af 1880erne blev forretningen udvidet til også at omfatte dansk smør. L. stod således godt rustet da England 1892 lukkede for indførsel af levende kvæg og forstærkede sin handel med dansk smør, æg og flæsk og trådte i forretningssamarbejde med de fremvoksende danske andelsvirksomheder. Han var den første der indledte forretninger på det engelske marked med Dansk Andels Ægeksport der voksede frem i 1890erne. De stigende vanskeligheder for eksporten bevirkede, at han fik staten til at opføre Statens eksportslagteri i Esbjerg, og i en lang årrække var det udlejet til L. Fra 1903 gik han for alvor ind i baconhandelen, og den del af virksomheden blev på få år den vigtigste. 1910 åbnedes egne kontorer i Manchester og op mod 25 danske slagterier leverede bacon hertil. Han blev en anset mand i Londons levnedsmiddelgade, Tooley Street, hvor han opbyggede sit hovedkontor 1906 og hvor efterhånden flere danske forretninger der var mellemled mellem de danske producenter og de engelske forhandlere samledes. Ved faderens død arvede L. fædrenegården – som fjerde generation – og drev den med stor dygtighed videre, dels som mønsterdrift, dels som forsøgsgård. Han var bekendt for sin store interesse for korthornskvæg, og 1915 indførte han seks korthornstyre fra England. De fik siden stor betydning for avlsarbejdet i Salling.

L. var vellidt overalt på grund af sit jævne og stoute væsen der dækkede over et velgørende lune. Hans dobbeltstilling som dansk storproprietær og engelsk storkøbmand gav ham i engelske øjne en præferencestilling der i ikke uvæsentlig grad bar hans navn og forretning frem. Hans valg af varemærke forbandt Danmark og England. Mærket Jutox, der var en sammentrækning af jysk okse (Jutland ox) havde nemlig den fordel at det var mundret på begge sprog. Trods de mere end 50 års ophold i England følte L. sig fortsat som dansker, og måske mere end noget andet som dansk landmand. Han skrev i årenes løb flere artikler til De samvirkende danske landboforeningers fagblad Vort Landbrug. – L. var anerkendt som den store dansker blandt sine landsmænd i London, og i mange år var han formand for den danske klub. – L.s to sønner Niels L. (f. 1891) og Esper L. (1897–1962) fortsatte firmaet efter L.s død.

Familie

Forældre: gårdejer Niels Lausten L. (1826–86) og Mariane Marsdatter (1832–83). Gift Vibekke Jensen Lønborg, født 30.11.1857 i Brøndum ved Skive, død 8.2.1938 i London, d. af gårdejer Jens Espersen Boel (L.) (1829–81) og Ane Vibeke Pedersen (1830–1906).

Udnævnelser

R. 1906. DM. 1928.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Aage Heinberg: Danske i England, Skotland og Irland, 1934 212–18. Jens P. Valdemar i Mælkeritid., 1934 1284–86. Jydsk landbrug s.å. 204. Foregangsmænd i jysk landbrug i hundredåret efter 1864, ved Gunnar Hansen og M. Andersen, 1965 77–79. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig