Louis Sørensen, Henrik Louis Sørensen, 30.6.1853-13.12.1902, xylograf. Født i Kbh. (Trin.), død i Paris, begravet sst. S. blev uddannet som xylograf hos den svenske træskærer C. L. Sandberg der i en del år efter 1870 arbejdede i Kbh. 1878 drog han til Paris for at uddanne sig yderligere, og efter sin hjemkomst arbejdede han hos H. P. Hansen og en kort tid hos F. Hendriksen. Han drog atter ud og efter et fireårigt ophold i Berlin bosatte han sig endelig i Paris hvor han fra 1888 groede fast og stiftede familie. I Paris arbejdede han mest for de kendte xylografer Rousseau og navnlig for A. Lepère hvis virtuosmæssige, tonede snit S. tilegnede sig til fuldkommenhed. Hans hovedvirksomhed falder i Frankrig og kan bl.a. eftersøges i Le monde illustré, Petit journal og tidsskriftet L'image. Men også i danske bøger kan man finde eksempler på hans værker der skiller sig ud fra den gængse danske måde at bruge værktøjet på, således i verdensudgaven af H. C. Andersens Eventyr (1900) med Hans Tegners illustrationer hvortil han bl.a. har skåret billeder til Lykkens Kalosker og Rejsekammeraten og i den illustrerede udgave af Hjortens Flugt fra 1898, hvor han efter Knud Larsens tegninger har skåret i hvert fald de to billeder til Peder Jernskæg. – S.s yngre bror Henrik Arnold Hamilkar Sørensen, født 12 7.1864, død 16.1.1944, blev ligeledes uddannet som xylograf idet han efter sin konfirmation 1879 kom i lære hos H. P. Hansen. Han gik i Teknisk skole og på akademiet. 1888 drog han på et legat fra det Reiersenske fond til Paris og arbejdede her hos Tilly og længst hos Rousseau der nærmest må betegnes som hans læremester i det tonede snit der blev hans speciale som det havde været broderens. 1893 kom han hjem igen og arbejdede navnlig for Det Schubotheske Forlag der efter fransk mønster havde påbegyndt et med træsnit illustreret miniaturebibliotek. Hertil har S. således skåret de fleste af Frants Henningens tegninger til Den krøllede Fritz, 1896 og efter P. S. Krøyers tegninger portrætter af H. Drachmann, Karl Gjellerup og Erik Skram. Til verdensudgaven af H. C. Andersens eventyr har han for Ernst Bojesen skåret en række af træsnittene, således det store portræt af digteren efter fotografi og efter Tegners tegninger billeder til De vilde Svaner, Snedronningen, Hyldemor og Stormen flytter Skilte. Fra 1896 til 1900 opholdt han sig igen i Paris, men levede siden i Kbh. hvor han en kortere tid var lærer i xylografi på kunstakademiets grafiske skole. Han har udstillet træsnit såvel på Charlottenborg som på Salonen i Paris. Begge brødrene S. var i besiddelse af en stor teknisk dygtighed som passede godt til tidens illustratorer. De må betegnes som fuldgode elever af den franske xylografskole fra træsnittets sidste dage da dette, mere og mere trængt af de nye hurtigere og billigere fotomekaniske ætsemetoder, kun blev brugt til dyrere bøger med et vist kunstnerisk præg.

Familie

Forældre: stillingskommissær, senere distriktsforstander, kancelliråd Henrik S. (1827–1913) og Anna Helene Elisabeth Nissen (1825–96). Gift 24.12.1895 i Paris med Jeanne Philippine Scharff, født 4.9.1867 i Paris, d. af portefeuillefabrikant Jean Philippe S. og Marie Henriette Kolb.

Bibliografi

F. H[endriksen] i Bogvennen, 1901–03 27f. Erik Dal: Danske H. C. Andersenill. 1835–1975, 1975 63f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig