Mads Skytte, Mads Skøtte, Mads Schytte, levede ca. 1566, forfatter. Vistnok s. af rektor Oluf Nielsen S. i Viborg. S. blev 1565 immatrikuleret ved universitetet i Wittenberg, og her udgav han n.å. en akademisk tale De origine gentis Danicae et iis populis, qui Cimbricam Chersonesum, ae in Oceano et ad mare Balthicum terras, inclyto Regi Danico subiectas, aliquando incoluerunt. Heri søgte han at vise at da cimbrerne udvandrede i det andet århundrede f.Kr. gav de plads for de indtrængende daner der i sig optog de levninger af cimbrerne som endnu fandtes i landet. Skriftet er mærkeligt derved at det er den første akademiske afhandling om et emne af den danske historie, skrevet af en dansker. Peder Hegelund omtaler ham respektfuldt som "hr.", hvilket kunne tyde på at S. var præst. Ellers vides kun at han rejste hjem 1.8.1566, og at han 1568 i Kbh. udgav et latinsk digt i anledning af slotspræsten Thomas Gregersen Hemmets bryllup.

Bibliografi

H. F. Rørdam: Historieskrivn. og historieskriverne i Danm. og Norge siden reformationen 1, 1867 128f. Samme: Kbh.s univ.s hist. II, 1869–72. Peder Hegelunds almanak-optegn., udg. Bue Kaae I, 1976 7 16.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig