Marcelis de Boshouwer, d. .1619, diplomat, eventyrer. Død på havet mellem Afrika og Ceylon, begravet på Ceylon Gift. B. var underkøbmand (ɔ: kontorchef) i det hollandsk-ostindiske kompagnis tjeneste i begyndelsen af 1600-tallet da endnu kun Portugal havde fået virkelig indpas i Forindien (Goa m. m.). Kompagniet sendte ham til Koromandelkysten, hvor Holland – før England og noget andet europæisk land – søgte at få fodfæste. Det lykkedes ham 1612 at få et forbund i stand mellem den driftige kejser af Ceylon, Cenerat Adassin, og Generalstaterne (eller rettere det hollandskostindiske Matschappij). Kejseren tog ham i sin tjeneste, og B. blev udnævnt til admiral med titel af prins af Migomme; han forstod at gøre sig nyttig, og 1615 betroede kejseren ham en sendelse til Europa dels for at skaffe sig væbnet bistand mod portugisernes pågåenhed, dels for at befæste sin magt på Ceylon og det nærmeste naboskab på fastlandet. B. rejste til Holland men fik ingen bistand derfra. Han indskibede sig så til Danmark som var i færd med at etablere et dansk-ostindisk kompagni. 1.11.1617 fik han foretræde hos Christian IV der mente at have god brug for ham og knyttede ham til kompagniet. B.s hustru fødte i Kbh. en søn som kongen holdt over dåben, og kompagniet udbetalte ham under hans ophold i Kbh. 5371 daler. Der blev afsluttet en traktat med ham i marts 1618: Christian IV skulle udruste skibet David og udsende 250 velbevæbnede og uddannede soldater mod en erstatning af 94.449 daler og eneret på handelen på Ceylon i tolv år. Under admiral Ove Gieddes ledelse afgik i nov. 1618 en eskadre på fire skibe; selv var han om bord på orlogsskibet Elefanten, B. på David. På udrejsen blev en fremmed kaper erobret og medbragt. B. ville ikke indordne sig under den danske admiral, og ved Afrikas sydkyst skilte David sig fra de øvrige skibe for at komme til Ceylon. Undervejs døde B. Gjedde nåede i maj 1620 Ceylon hvor han mødte David der havde B.s lig om bord. Kejseren ville ikke anerkende de af B. indgåede forpligtelser og behøvede på det tidspunkt ikke fremmed hjælp. Admiral Gjedde lod B. begrave i land uden ceremonier som en bedrager, og det skyldes kun den danske admiral og hans øvrige hjælpere at Danmark fik fodfæste i Tranquebar.

Bibliografi

J. H. Schlegel: Samml. zur Dän. Gesch. I, 1773. Nye da. mag. I, 1794. Islænderen Jon Olafssons oplevelser som Ostindiefarer, 1904 (fot. optr. 1967) = Memoirer og breve VII. Kay Larsen: De dansk-ostindiske koloniers hist. I, 1907 14–17. Gunnar Olsen i Vore gamle tropekolonier V, 1967.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig