Maren Magdalene Lerche

Artikelstart

Maren Magdalene Lerche, f. Hagendal, ca. 1689-22.3.1755, skuespiller. Født i Odense, død i Stubbekøbing, begravet sst. Vi ved at L. var den ene af vort første nationale teaters tre skuespillerinder, og at hun tilhørte truppen et års tid eller to fra åbningsforestillingen i Lille Grønnegade 23.9.1722 under Ludvig Holbergs og M. de Montaigus auspicier. Hun blev den tidligste fremstiller af Anneke i Den politiske Kandestøber, Terentia i Den Vægelsindede, Elsebeth i Jean de France, Nille i Jeppe paa Bjerget og Gunild i Mester Gert, men vi ved ikke hvordan hendes spil var. Da hun var blevet enke tilhørte hun den del af truppen, som – med Holbergs ord – "Hunger drev til Jylland, Fyen, Norge", og siden vendte hun ikke tilbage til komediehuset. Blandt det rejsende selskabs medlemmer traf hun sin anden, meget yngre ægtefælle der efter truppens opløsning nogle år ernærede sig som dansemester og lærer i Holbergs fødeby hvor digteren Ole Camstrup forberedte ham til student (1731). Med stor energi og i kamp mod fattigdom nåede han 1737 frem til teologisk embedseksamen. Han blev feltpræst og endte som provst i Karleby på Falster. Hans hustrus besynderlige skæbne sluttede i ydre henseende blidere end hendes kollegers, fordi hun i tide forlod den farlige vej det dengang var at spille komedie.

Familie

gift 1. gang med politibetjent og rolleskriver Mathiis L. Gift 2. gang med danselærer, senere sognepræst i Karleby, provst Peder Pedersen Hiort, døbt 8.7.1703 i Ledøje, død 7.2.1753 i Karleby, s. af bonde Peder Jensen.

Bibliografi

Immanuel Barfod: Den falsterske gejstligheds pers.hist. I, 1851 176–78. E. Nystrøm: Den danske komedies oprindelse, 1918 173 180f 187.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig