Mona Frederiksen, Mona Jensine Frederiksen, 16.6.1932-29.7.2011, sygeplejerske, forstander. Født i Kbh. F. tog studentereksamen fra Falkonergårdens gymnasium på Frederiksberg 1950. Sin sygeplejeuddannelse fik hun på Kbhs. kommunehospital 1951-55. Med henblik på at blive anæstesisygeplejerske tog hun derefter ansættelse på hospitalets anæstesiologiske afdeling. 1958 blev hun hentet til länslasarettet i Gavle, Sverige, for at bistå ved oplæring af anæstesisygeplejersker. 1958-59 gennemgik hun kursus for ledende sygeplejersker ved institut for syge- og sundhedsplejersker ved Århus universitet. Derefter blev hun ansat på anæstesiologisk afdeling på Århus kommunehospital, først som afdelingssygeplejerske og fra 1961 som oversygeplejerske. Sammen med afdelingens overlæge iværksatte hun her et to-årigt uddannelsesprogram for anæstesisygeplejersker, det første af sin art i Danmark. 1959 stiftede F. Foreningen af anæstesisygeplejersker hvis formand hun var indtil 1964. 1961 tog hun initiativ til udgivelse af Håndbog for anæsthesisygeplejersker (l-XUl). En ny udfordring mødte F, da hun 1964 blev anmodet om at lede en forsøgsafdeling på Kolding sygehus, et projekt som både sundhedsstyrelsen og Sygehusforeningen i Danmark var involveret i. Resultaterne af Kolding-forsøget vakte betydelig opsigt blandt sygehusmyndighederne, og umiddelbart efter dets afslutning 1966 blev F. tilknyttet en af direktoratet for Kbh.s hospitalsvæsen oprettet rationaliseringsafdeling. 1968 blev F. forstanderinde for sygeplejen ved Kbh.s amts sygehus i Gentofte (KASG). Som konsulent for byggeudvalget for Kbh.s amts sygehus i Herlev fra 1967-73 gennemførte F. en ny forsøgsrække på "Herlevmodulet", en 48-sengs afdeling opført på KASG. Som konstitueret kontorchef og forstander for sygeplejen medvirkede hun ved omstruktureringen af sygehusledelsen med en tredelt ledelsesstruktur på KASG. 1992 blev F. chefsygeplejerske.

Gennem sin foredrags- og skribentvirksomhed har F. ydet en betydelig indsats for rationalisering af sygeplejen på sygehuse, for individualisering af patientplejen og for demokratisering af sygehusenes beslutningsprocesser. Foruden rapporter om Kolding- og Herlevforsøgene har F. skrevet Organisation af arbejdet på sengeafdelinger, 1968, og artikler til "Sygeplejersken". F. var medlem af Dansk sygeplejeråds hovedbestyrelse fra 1963-65.

Familie

F: blikkenslager Henry Christian F. (1906-80) og Irma Franciska Jørgensen (1897-1972). Ugift.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig