Otto K. Olesen

Otto K. Olesen, Otto Knudsen Olesen, 9.9.1891-5.1.1964, postdirektør i USA. Født i Kærbøl, Farup sg, død i Hollywood, begravet på Forest Lawn kgd. O. arbejdede efter sin skolegang en tid i faderens cykelforretning, men udvandrede efter en elektrikeruddannelse på Teknologisk institut i København i 1911 til Amerika. Han fortsatte sin uddannelse på den polytekniske skole i Los Angeles og blev ansat i en af byens større virksomheder, Windfield-Kerner Company, hvor han i løbet af få år avancerede til at blive selskabets chefingeniør og direktør. 1919 grundlagde han sit eget firma, Otto K. Olesen Illuminating Company hvor han som en af de første i branchen fremstillede og udviklede lys- og lydteknisk udstyr til filmstudier og teatre. Han muliggjorde med sine opfindelser bl.a. optagelser af indendørs filmscener, skabte lyskasterreklamen, indførte de mange festilluminationer der efterhånden blev et kendetegn for Hollywood og filmindustrien ligesom han i de følgende årtier forestod en række store kunstneriske friluftsilluminationer (bl.a. olympiske lege i Los Angeles 1932, verdensudstillingerne i San Diego og San Francisco). Efter at have solgt sin store lystekniske virksomhed 1953 udnævntes han som følge af sin stærke støtte til valget af republikaneren Dwight D. Eisenhower til præsident til postmester for Los Angeles-området. Med sit betydelige organisations- og forretningstalent gennemførte han i de følgende år en stærkt tiltrængt fornyelse og modernisering af det sydcaliforniske postvæsen, og hans væsentlige indsats her bevirkede at han også efter den demokratiske valgsejr i 1960 bevarede sin stilling indtil han 1963 trak sig tilbage.

"Otto-Kay" var præget af en usædvanlig stor foretagsomhed og virketrang hvilket bragte ham i ledelsen af et større antal foreninger og sammenslutninger af såvel erhvervsmæssig som af kulturel, kunstnerisk og filantropisk art. Han var gennem mange år medlem af Rebild-komiteen og andre dansk-amerikanske institutioner. Hans indsats med krigsfinansieringen under anden verdenskrig belønnedes med såvel amerikanske som danske (frihedsmedaljen) hædersbevisninger.

Familie

Forældre: husmand, senere fotograf og biografejer Christen Klemmensen O. (1857-1936) og Karen Jessen (1861-1936). Gift 19.1.1914 med Nanna Marie Olivia Sønderballe, født 19.11.1894 i Hunderup, død 1952, d. af slagter Hans Jensen S. og Kirstine Andersen.

Udnævnelser

R1. 1963.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

De danskes vej, red. A. Kamp m.fl. I, 1950 249. Adolph Andersen i Vejle amts folkebl. 27.9.1961. Los Angeles Times 6.1.1964. Bien 9.1. s.å. Danmarksposten, s.å. nr. 1-2 38f.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig