P. Wad

Artikelstart

P. Wad, Povl Peter Jensen Wad, 1.10.1887-8.3.1944, havearkitekt. Født i Hjerm, Ringkøbing amt, død i Odense, begravet sst. W. var måske sin periodes fornemste havearkitekt i Danmark hvor han især satte sit præg på hundredvis af villahaver og landbohaver som af mange årsager ofte har en begrænset levetid. W.s opfattelse af haven som kunstart og menneskeligt miljø har dog overlevet i mange anlæg og smittet af på nye generationers haveanlæg. Han blev betragtet som en slags orakel af de over 3000 haveejere og havebrugere som han i sit virke kom i berøring med. Medvirkende var sikkert hans indtagende lune og charmerende væsen, kombineret med en vis vestjysk stejlhed som var en garanti for hans altid velovervejede og modne beslutninger. W. fik sin gartneruddannelse hos handelsgartner Steffensen i Holstebro, i Brostrøms planteskole i Viborg, på Vilvorde og i Sievers planteskole i Horst i Holsten. Derefter arbejdede han i flere danske planteskoler og på havearkitekt J. P. Andersens tegnestue. Efter eksamen på landbohøjskolen som havebrugskandidat (hortonom) 1915 nedsatte han sig som havearkitekt i Odense 1916 hvor han virkede indtil sin død 1944. For at forbedre sine økonomiske forhold i efterkrigstiden måtte han ved siden af sit tegnestuearbejde drive et handelsgartneri indtil 1926. På dette tidspunkt blev han ansat som havebrugskonsulent for Østifternes haveselskabs amtsafdelinger i Odense og Svendborg, og netop ved konsulentvirksomheden fik han kontakt med en mængde amatørhavebrugere som nød godt af hans dyrkningsmæssige og ikke mindst æstetiske og anlægsmæssige rådgivning. "Hans haver er så talrige, at de præger Fyen, og de er så overbevisende, at opfattelsen af begrebet have dér er ændret mere i god retning end noget andet sted" (C. Th. Sørensen i bladet Havekunst, 1935). Arbejdspresset i haveselskabet blev snart så stort at konsulentvirksomheden fra 1934 måtte deles, og W. beholdt da Odense amt.

W. har desuden sat sig præg på en række større haveanlæg, bl.a. haverne ved Juelsskov, Hjortholm, Bramstrup og Gl. Estrup. Fredens kirkegård i Skt. Hans landsogn ved Odense er ligeledes hans værk, og endelig har han beskæftiget sig med offentlige anlæg i Holstebro, Nyborg, Odense og Fåborg. Haven ved folkemuseet i Fåborg er en af hans perler. Haven ved gigtsanatoriet i Middelfart er i hovedtrækkene bevaret efter W.s plan, oprindelig projekteret som en stor villahave. H. C. Andersenhaven i Odense, som han projekterede i samarbejde med C. Th. Sørensen, 1939, må betragtes som hans mest kendte arbejde. Alle hans haveanlæg har en klar og præcis form, "Det er ligesom om hans havestil har udviklet sig fra at bestå af to selvstændige led, en formel og en romantisk, til en arkitektonisk landskabelig havestil" (Eivind Wad-Sørensen i Landskap). Selv lagde han vægt på at detaljerne ikke dominerede over helheden, men lagde dog med sit eminente plantekendskab betydelig vægt på de mindste detaljer, blomsterfarver, blomsterduft og planteform, hvis valg måtte afgøres efter tidens eller hellere den nærmeste fremtids mode (W. i Nord. ill. Havebrugsleksikon). W. var arrangør af mange haveudstillinger, underviste unge gartnere i tegning på Teknisk skole og holdt en række radioforedrag. Hans litterære virksomhed var ret beskeden. Sammen med C. Th. Sørensen skrev han Om Indretning af Haver, 1930, et afsnit om prydhaven i Landbohaven, 1944 (udg. s.m. P. Bruun-Møller og H. C. Olsen), artikler i fagblade og dagblade og især nogle fint formulerede artikler i Nord. ill. Havebrugsleksikon.

Familie

Forældre: husmand Jens Christian W. (1851-1922) og Johanne Marie Jensen (1860-1942). Gift 3.8.1917 med Anna Carola Olsson, født 3.9.1882 i Kalmar, død 18.8.1966 i Odense, d. af slagter Carl Oluf O. (død 1895) og Carolina Albertina Petersson (1853-1938).

Bibliografi

C. Th. Sørensen i Havekunst XVI, 1935 97-107; XXV, 1944 I. C. Th. Sørensen og P. Raahauge-Askegaard i Gartnertid. LX, 1944 135f. Eivind Wad-Sørensen i Landskap LXIII, 1982 11-20.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig